Maatwerk permanente bewoning
Het doel van de handhaving is het beëindigen van de onrechtmatige bewoning. Als het mogelijk is, proberen wij daarbij rekening te houden met uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld door uitstel te verlenen. Dat kan echter niet onbeperkt en van uitstel kan zeker geen afstel komen. Ook maatwerk is dus gericht op zo spoedig mogelijke beëindiging van de permanente bewoning.
Maatwerk in tijdelijke situaties
Het kan zijn dat de recreatiewoning door omstandigheden slechts tijdelijk wordt bewoond. Bijvoorbeeld omdat u in afwachting bent van een andere woning. Zeker in dat geval is het van belang dat u ons zo snel mogelijk informeert over uw situatie. Dat kan telefonisch, maar ook in een persoonlijk gesprek. Als u aan enkele voorwaarden voldoet, kunnen wij voor een beperkte periode de handhaving uitstellen. In veel gevallen blijkt dit uitstel al voldoende te zijn om verdere stappen te voorkomen. Deze voorwaarden zijn de volgende:
- Er moet aantoonbaar een vaste einddatum bekend zijn;
- Deze einddatum mag niet meer dan zes maanden in de toekomst liggen.
U kunt op elk moment in de procedure uitstel vragen.
De einddatum kunt u aantonen door bijvoorbeeld een huurcontract of koop-/aannemingsovereenkomst van uw nieuwe woning te overleggen. In ieder geval is het noodzakelijk dat uit stukken zonder twijfel blijkt wat de einddatum is. Een kopie van een tijdelijk huurcontract van de recreatiewoning is niet voldoende, omdat die termijn gemakkelijk kan worden verlengd.
Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een brief waarin de handhaving tot een bepaalde datum wordt uitgesteld. Zodra u verhuisd bent, laat u zich op het adres van de nieuwe woning in de BRP inschrijven. Alleen als na afloop van de termijn blijkt dat u nog steeds in de recreatiewoning woont, wordt de procedure weer opgepakt. Dat gebeurt natuurlijk ook als tussentijds blijkt dat niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan.
Maatwerk bij ingrijpende gevolgen
De handhaving van permanente bewoning kan in bepaalde gevallen ingrijpende gevolgen hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld ernstige financiële problemen ontstaan als er geen kopers voor de recreatiewoning gevonden worden en de bewoning toch moet worden beëindigd.
Aan de ene kant moeten met de keuze om een recreatiewoning permanent te bewonen ook de consequenties daarvan worden aanvaard. De financiële situatie van mensen vormt volgens vaste rechtspraak geen reden om van handhaving af te zien. Ook de sociaal-maatschappelijke of gezondheidssituatie van een bewoner kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen een rol spelen. Aan de andere kant is de gemeente van mening dat het doel van de handhaving voorop staat. In de procedure is er ruimte voor maatwerk. Als een ruimere termijn ernstige (financiële) gevolgen voor mensen kan voorkomen, kan dat aanleiding geven de termijn te verlengen. Dit wordt steeds per individueel geval zorgvuldig afgewogen. Ook in deze situaties kan van uitstel geen afstel komen en kan niet onbeperkt worden verlengd. Gestreefd wordt naar beëindiging van de permanente bewoning binnen 1 jaar.
De gemeente heeft beleid vastgesteld over de wijze waarop en onder welke voorwaarden medewerking wordt verleend aan verlenging van de termijn. Belangrijk is dat van betrokkenen een actieve en meewerkende opstelling wordt verwacht en dat zij aantoonbaar tot het uiterste gaan om de permanente bewoning zo snel mogelijk te beëindigen. Er wordt pas verlengd als er een definitieve last onder dwangsom is opgelegd. Eigenlijk wordt de termijn die aan de last onder dwangsom is verbonden dus verlengd. Verlenging is mogelijk met een termijn van maximaal een half jaar. Daarna moet de situatie opnieuw worden bekeken om opnieuw voor verlenging in aanmerking te komen.
Een beroep op verlenging moet tenminste zes weken voor afloop van de termijn zijn ontvangen, zodat een zorgvuldige afweging mogelijk is. Tegen het besluit om de termijn te verlengen staat bezwaar en beroep open. Het oorspronkelijke dwangsombesluit staat daarbij niet meer ter discussie.
Meer informatie
- Op de pagina ‘Recreatiewoningen en permanente bewoning’ leest u de algemene informatie over dit onderwerp.
- Op de pagina ‘Wat is permanente bewoning?’ leest u wat onder permanente bewoning wordt verstaan en welke regels van toepassing zijn.
- Op de pagina ‘Handhaving’ leest u meer over de handhavingsprocedure.
- Lees meer over de voorwaarden en werkwijze voor maatwerk in het Uitvoeringsbeleid verlenging begunstigingstermijn permanente bewoning 2013.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met de juridische medewerkers van team Ruimte | Toezicht en Ondersteuning via t (0548) 854 600.