Leerlingen Holterenk poten bloembollen
Gepubliceerd op 19 november 2020
Wethouder Jan Aanstoot geeft digitaal startsein
In het voorjaar kunnen de leerlingen van ODBS de Holterenk, én de omwonenden volop genieten van een heuse ‘bloemenzee’ op het plein, en rondom de school. De leerlingen van groep 5 en 6 plantten woensdagochtend 18 november namelijk ruim 150 bloembollen die vanaf februari hun prachtige bloemen zullen laten zien. Wethouder Jan Aanstoot hielp de leerlingen een handje mee!
Aanstoot trapt de plantactie digitaal af. Hij vertelt aan de leerlingen wat ze deze ochtend gaan doen, en waarom dat zo belangrijk is! “We steken vandaag de handen uit de mouwen, en gaan bloembollen planten. Op het plein, en rondom de school! Als het lente wordt, en het zonnetje weer volop gaat schijnen, staan op de plekken waar we nu de bollen in de grond stoppen straks prachtige bloemen,” vertelt Aanstoot aan de leerlingen.
“Dat ziet er natuurlijk prachtig uit! Maar deze bloemen zijn niet alleen heel mooi, ze zijn ook heel belangrijk. Heeft iemand een idee waarom?”. De vingers van de leerlingen schieten omhoog. In de aanloop naar deze plantactie hebben ze het in de klas al uitgebreid gehad over de bloembollen en dat de bloemen heel belangrijk zijn voor bijen. Deze wilde bijen gaan in het vroege voorjaar al op zoek naar nectar van bloemen. De bloemen die de leerlingen van de Holterenk planten kunnen een hele hoop bijen voorzien van een feestelijk maal! In het bloembollenpakket zitten onder andere krokussen, vogelmelk en blauwe druifjes.
Planten als een geoliede machine
Gewapend met een schep en een handvol bloemenbollen komen de leerlingen in actie. Groep 5 plant de helft van de bollen op het plein, en groep 6 is verantwoordelijk voor het openbaar groen rondom de school. Met een rode blos op de wangen zijn de leerlingen druk aan de slag. Als een geoliede machine werken ze samen: de één schept, de ander legt de bol in de zorgvuldig gegraven geul en een laatste stampt de aarde weer voorzichtig aan. En ze weten heel goed waarom het zo belangrijk is dat ze dit doen. “Bloemen zijn belangrijk voor de natuur en daar vliegen de bijen naartoe”.
Planten en dieren houden de natuur in balans
Wethouder Jan Aanstoot vindt het poten van de bloembollen een belangrijke actie: “Het verhogen van de biodiversiteit is een belangrijk speerpunt van de gemeente. De verschillende planten en dieren houden de natuur en balans! En met zo’n plantactie dragen we nú bij aan het verhogen van de verschillen in onze natuur en laten we de leerlingen ook zien hoe belangrijk en leuk het is om de omgeving groener te maken”, aldus Aanstoot.