Informatie over het Enkcoterrein en omgeving
Het Enkcoterrein en omgeving wordt de nieuwe woonwijk van Holten, met het Enkcoterrein als het nieuwe groene hart. De forse bebouwing van het Enkcofabriek maakt plaats voor een met groen dooraderd bebouwd gebied. Het wordt een aantrekkelijk gebied waar het prettig en aangenaam wonen, werken en recreëren is. Dit is uitgewerkt in de inrichtingsschets van het Enkcoterrein en omgeving. deze schets maakt een mooie aansluiting en overgang tussen het centrum, het stationsgebied en de Holterberg.
Inrichting groene gebied
De oude historische begraafplaats is het hart van het groene gebied. Vanaf dit groene gebied is er zicht op de Holterberg, waardoor het groen zich verbindt met de Holterberg en het centrum.
Door de groene inpassing van het Enkcoterrein en omgeving krijgt Holten een parkachtig uitstraling. Wandelpaden nodigen inwoners en bezoekers uit om een ommetje te maken en tegelijkertijd is er ruimte voor kinderen om te spelen bij de speelplekken.
Nieuwe dorpsrand
Voor het autoverkeer komt er een nieuwe ontsluitingsweg vanaf de Industriestraat naar de Kalfstermansweide. Hierdoor ontstaat er een nieuwe dorpsrand die het Enkcoterrein als het ware omarmd.
Aan de oostzijde van het plangebied ligt het accent op wonen. Hierbij is het van belang om duurzame, natuurinclusieve bouwblokken in het groen te realiseren voor verschillende doelgroepen (waaronder starters en ouderen). In het stedenbouwkundig plan is er ruimte voor ruim 150 wooneenheden; gevarieerd van appartementen tot vrijstaande woningen.
Flexwonen
Op 17 mei 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders de inrichtingsschets vastgesteld. Het college heeft positief op het voorstel besloten, met de aanvulling dat flexwonen langs de Industriestraat ook mogelijk moet zijn.
De inrichtingsschets voor het Enkcoterrein en omgeving is tot stand gekomen in een uitgebreid participatieproces met eigenaren in het plangebied, inwoners van Holten en belangstellenden. In een werkgroep met ruim 30 deelnemers hebben we in 2 avonden ideeën en informatie opgehaald, het draagvlak van de schets en de kwaliteit van de visie vergroot. Participatie is gericht op het raadplegen en adviseren van de participanten. De inrichtingsschets is uitgewerkt tot het niveau van een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp vormt de basis voor de verdere uitwerking van de plannen: de grondexploitatie, het omgevingsplan, de bebouwing en de civieltechnische uitwerking van de openbare ruimte. Op basis van de inrichtingsschets kan het opstellen van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en de bijbehorende procedure opgestart worden zodat in 2023 gestart kan worden met de bouw van de woningen. De betrokken eigenaren en geïnteresseerden zijn enthousiast over de inhoud van de inrichtingsschets en de ideeën voor het Enkcoterrein. De inrichtingsschets is de rode draad voor de ontwikkeling van een duurzame nieuwe woonwijk waar klimaatadaptatie, groen, natuurinclusief bouwen en -wonen hoog in het vaandel staan.