Asbest
Waar kan ik asbest aantreffen?
Asbest is in het verleden vanwege de constructieve en brandwerende eigenschappen in allerlei soorten onderdelen verwerkt. Asbest kan voorkomen in:
- golfplaten (daken van schuren en garages)
- vlakke platen (gevels dakbeschot, rondom schoorstenen)
- vlakke gevelplaten met coating (decoratieve buitengevels, galerijen)
- schoorstenen of luchtkanalen (bij kachel of cv-installatie, ventilatiekanaal)
- bloembakken
- standleiding (afvoer toilet)
- brandwerend board (onder cv-ketels, wanden cv-kast, trapbeschot, plafonds)
- vinylzeil of oude vloerbedekking (asbesthoudende onderlaag)
- oude huishoudelijke apparaten
Heb ik een asbestdak?
Asbestdaken. Het zijn vaak grijze en soms rode golfplaten, soms met wat aanslag of mos er op. Ze zijn te vinden op woningen, schuurtjes, bedrijfsgebouwen, op stallen of bijgebouwen in het buitengebied. Leistenen daken zijn vaak van natuursteen, maar soms ook van asbesthoudend cement. In dat geval worden het ‘kunststof’ leistenen genoemd. In totaal ligt er in onze gemeente nog zo’n 260.000 m² asbest op de daken.
Weet u niet zeker of u een asbestdak heeft, dan kunt u met uw adres de Asbestdakenkaart raadplegen. Provincie Overijssel heeft op basis van uiterlijke kenmerken van het dak een inschatting gemaakt of uw dak mogelijk asbesthoudend ofwel asbestverdacht is.
Bent u in de afgelopen 20 jaar eigenaar geworden van een woning, dan zal bij de aankoop van de woning ook informatie zijn verstrekt over de aanwezigheid van asbest in uw woning. De informatie kunt u ook terug vinden op de bouwtekeningen bij uw woning.
Weet u niet zeker of uw dak een asbestdak is? Soms kunt u aan een lettercode op de golfplaat zien of deze asbesthoudend of asbestvrij is.
- Asbesthoudend: AT, NF, CAF.
- Asbestvrij: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.
De lettercodes zijn vaak te vinden op de een-na-laatste golf van de plaat. Is er geen lettercode zichtbaar aanwezig? Schakel dan een deskundig asbestinventarisatiebureau in om duidelijkheid te krijgen.
Ik weet het zeker: ik heb géén asbestdak
Weet u zeker dat uw dak niet is gemaakt van asbesthoudend materiaal en is uw dak op de Asbestdakenkaart wel aangeduid als asbestverdacht, dan kunt u een mail sturen naar: asbestdakenkaart@rijssen-holten.nl met het verzoek de aanduiding te corrigeren naar ‘niet asbestverdacht’. Geeft u daarbij dan wel aan waarom uw dak ‘niet asbestverdacht’ is. Bijvoorbeeld wanneer u het al heeft gesaneerd, dat wil zeggen: wanneer de asbesthoudende platen zijn verwijderd.
De Asbestdakenkaart wordt tenminste 1x per jaar geactualiseerd. Wanneer u een mail heeft gestuurd worden uw gegevens ook verwerkt. Mocht aanvullende informatie nodig zijn om de kaart bij te werken, dan wordt hierover contact met u opgenomen.
Asbestdak bij voorkeur snel saneren
Asbestdaken verweren
Na ongeveer 15 jaar begint een asbestdak te verweren. Onder invloed van zon, regen, wind en hagel wordt het materiaal langzaam afgebroken. De asbestvezels die in het cement zitten komen daarbij vrij en komen terecht in de buitenlucht. In veel gevallen is geen dakgoot aanwezig, waardoor de vezels ook met regen naar de toplaag in de grond rondom het gebouw kunnen weg spoelen. Naarmate een dak ouder wordt, gaat het verweringsproces sneller. Slechte weersomstandigheden, zoals storm en hagel, kunnen het dak ook direct beschadigen. Ernstiger nog zijn de gevolgen wanneer een gebouw met asbestdak wordt getroffen door brand. De asbestvezels verspreiden zich dan in grote hoeveelheden door de lucht, waardoor een groot gebied verontreinigd raakt met asbestvezels.
Asbestvezels schadelijk voor gezondheid
Van asbestvezels is bekend dat deze schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Mensen die in aanraking zijn gekomen met asbestvezels kunnen asbestkanker krijgen (longvlies- of buikvlieskanker) of asbestose (een stoflongziekte).
Hoewel de meeste gevallen van asbestkanker voorkomen bij mensen die langdurig zijn blootgesteld aan asbest en veelvuldig met dit materiaal hebben gewerkt, kan een enkel ingeademd asbestvezeltje al voor grote gezondheidsproblemen zorgen. En omdat de vrijgekomen losse vezels vaak niet met het blote oog zichtbaar zijn, is het beter de bron weg te nemen dan onnodig risico te lopen.
Even leek het erop dat Nederland een asbestdakenverbod zou krijgen vanaf 2024. Dit wetsvoorstel is op 4 juni 2019 echter verworpen door de Eerste Kamer.
Ik wil mijn asbestdak saneren: hoe doe ik dat?
Wie is verantwoordelijk voor uw asbestdak?
Als eigenaar van een woning of pand, bent u zélf verantwoordelijk voor uw dak. En dus ook voor het verwijderen van asbestplaten.
Wie mag het asbest verwijderen?
- Bent u een particulier en heeft u een woning met een dak met asbest golfplaten met een oppervlakte kleiner dan 35 m2, dan mag u dit dak zelf verwijderen onder bepaalde voorwaarden.
Is uw dakoppervlak groter of gaat het om een ander type asbesthoudende dakbedekking zoals asbest leien, dan mogen alleen gecertificeerde saneerders dat voor u doen. - In alle overige gevallen, dus voor dakeigenaren van bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen, schoolgebouwen, kerkgebouwen, verenigingsgebouwen of voor VvE’s, bent u wettelijk verplicht dit door gecertificeerde saneerders te laten doen.
Hoe pak ik het aan?
Een goede voorbereiding is belangrijk. Wat kunt u tegelijkertijd doen om uw dak verder te verduurzamen? Zijn er meer mensen in uw buurt of wijk die ook hun asbestdak willen saneren? Wanneer u dit gezamenlijk oppakt kunt u vaak op kosten besparen. Vraag altijd meerdere offertes op!
Let u bij de aanpak op de volgende zaken:
- Wanneer u aan de voorwaarden voldoet om uw asbestdak zelf te saneren, moet u eerst zélf een sloopmelding te doen. U kunt pas starten met de sanering wanneer u toestemming op uw sloopmelding heeft gekregen. Met de toestemmingsbrief én uw afvalpas kunt u een gratis asbestkit ophalen bij de gemeentewerf aan de Daltonstraat 2 in Rijssen, geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 15.30 uur. Deze asbestkit bevat onder andere een beschermende overal, een mondkapje, handschoenen, folie om het asbest in te verpakken en tape. Leest u voordat u begint aandachtig de werkinstructie door! U kunt de gedemonteerde asbestplaten (in folie verpakt) bij één van de onderstaande locaties afgeven. Houd daarbij rekening met de openingstijden. Die kunnen per locatie en per dag verschillen.
Bekijk voordat u uw asbestdak gaat verwijderen ook de instructiefilm van MilieuCentraal.
Brenglokaties asbesthoudend afval:- RGS, Rijssen
- Ten Brinke Recycling, Rijssen
- Gemeentewerf Twenterand, Vroomshoop
- Gemeentewerf Raalte (Rova), Raalte
- Andere inzamelpunten in de regio die asbest mogen innemen van particulieren, kunnen zich bij de gemeente melden zodat zij hier ook vermeld kunnen worden.
- Let op: De gemeentewerf is niet ingericht op de inname van asbesthoudend afval!
- Wanneer u uw asbestdak laat saneren door een erkende saneerder, dient u vooraf altijd een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd asbest-inventarisatiebedrijf. Op basis van dat rapport kunt u offertes opvragen bij saneringsbedrijven. Voorafgaand aan de sanering dient een sloopmelding te worden gedaan. Meestal doet de saneerder dit. Ter controle op de uitgevoerde sanering, wordt na afloop een inspectie uitgevoerd. Wanneer de sanering goed is uitgevoerd en geen asbestdeeltjes zijn achter gebleven ontvangt u hiervan een inspectierapport.
- Provincie Overijssel stelt gratis 100 asbestinventarisaties ter beschikking aan organisaties waar veel jongeren bijeen komen. Het gaat dan om gebouwen van sportverenigingen, scholen, maneges en campings met een asbestverdacht dak. Bent of kent u zo’n organisatie, kijk dan op de website van de Provincie Overijssel. Let wel: op is op!
- Voorafgaand aan de sanering dient altijd een sloopmelding te worden gedaan via Omgevingsloket online.
Wanneer u het asbest als particulier zelf gaat verwijderen (asbestdak < 35 m2) dient u zelf de sloopmelding te doen. Bij het inloggen heeft u uw DigiD nodig. U dient de sloopmelding tenminste 5 werkdagen van tevoren te doen.
Wanneer u het asbest laat verwijderen dient de sloper (asbestsaneerder) dit tenminste 4 weken vooraf te melden. Alleen wanneer sprake is van een calamiteit (schade aan het asbestdak door brand of storm) is deze termijn korter: in dat geval dient de sloop ook 5 werkdagen van tevoren te worden gemeld. De sloper heeft bij het inloggen eHerkenning nodig.
Bij de sloopmelding moet de volgende informatie worden doorgegeven:
- naam en adres (gebouweigenaar)
- naam en adres van degene die het asbest gaat verwijderen
- de dagen en tijden dat het asbest wordt verwijderd
- de manier waarop het asbest wordt verwijderd
- eventueel: een asbestinventarisatierapport
Maak gebruik van de financieringsmogelijkheden!
- Gemeente Rijssen-Holten wil dakeigenaren tegemoetkomen in de kosten wanneer zijn hun asbestdak laten saneren. Speciaal hiertoe zijn twee subsidie-regelingen vastgesteld. Let op: U kunt een aanvraag voor subsidie pas indienen ná sanering. Informatie over deze subsidieregelingen vindt u op de pagina Gemeentelijke subsidie asbestsanering.
- Voor diverse duurzaamheidsmaatregelen vindt u hieronder de belangrijkste financiële regelingen, subsidies en loketten op een rij:
- Voor particulieren, VvE’s en scholen;
- Voor ondernemers.
U kunt sloopmeters gedurende 10 jaar inzetten voor andere regelingen
Dankzij de regeling ‘registratie sloopmeters’ is het mogelijk de zogenaamde sloopmeters voor 10 jaar te bewaren. Op deze manier kunnen de sloopmeters op een ander moment ingezet worden voor Rood-voor-Rood, VAB (Voormalige Agrarische Bebouwing) of een andere regeling. De rechten voor eventuele compensatie van de gesloopte landschap ontsierende bebouwing vervallen dus niet direct.