Wij nemen maatregelen om u en onze medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Lees hier onze maatregelen.

Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu
Startpagina Gemeente Rijssen-Holten
Lees voor
Zoeken
Verberg zoekveld
Menu Verberg menu
  • inwoner
  • ondernemer
  • toerist
  • college & raad
Leegmaken zoekveld
  • lees voor
  • Contact
  • Actueel
  • MijnRijssen-Holten
logo Gemeente Rijssen-Holten

Gemeente Rijssen-Holten
Postbus 244, 7460 AE
T (0548) 85 48 54
E gemeente@rijssen-holten.nl

  1. Inwoner
  2. Milieu, leefomgeving, duurzaamheid
  3. Asbest

Collectieve sanering asbestdaken

Doe mee en vervang uw asbestdak door een gezond dak! 

De gemeente Rijssen-Holten start met een campagne om collectief particuliere asbestdaken te saneren. De campagne loopt door tot tenminste eind 2021. Op deze pagina vindt u alle informatie die belangrijk is voor de gezamenlijke acties.

De gemeente start met de kleine asbest golfplatendaken met een oppervlak van minder dan 35 vierkante meter. Van deze categorie zijn in onze gemeente ongeveer 400 objecten aanwezig. Deze objecten komen mogelijk in aanmerking om zelf te saneren. In het voorjaar van 2021 start de eerste gezamenlijke actie.

De acties voor de grotere asbest golfplaten daken (groter dan 35 vierkante meter) en de asbest leistenen daken volgen later.

Aanmelden voor de collectieve sanering particuliere asbestdaken kan via onderstaande knop.

Meld u aan voor de collectieve sanering asbestdaken

Asbestdaken verweren

Asbestdaken zijn in verband met hun goede bouweigenschappen tot 1993 toegepast op veel gebouwen. Vanaf 1993 werd de toepassing van asbest verboden. Asbestdaken zijn te vinden op woningen, schuurtjes, bedrijfsgebouwen en op stallen of bijgebouwen in het buitengebied. In gemeente Rijssen-Holten gaat het totaal om circa 260.000 vierkante meter asbestverdacht dakoppervlak.

Vanaf 15 jaar gaat de kwaliteit van de asbestdaken achteruit: weersinvloeden zorgen ervoor dat asbestdeeltjes langzaam vrijkomen uit het materiaal. En deze vezels komen terecht in de lucht en/of in de grond waar ze problemen kunnen veroorzaken voor uw gezondheid. Meer informatie over het herkennen van een asbestdak vindt u op de pagina Asbest.

Daarom starten wij met een campagne om asbestdaken zo snel mogelijk te vervangen door een gezond dak. Wij willen dakeigenaren stimuleren om mee te doen. Dit doen wij door belangrijke informatie centraal beschikbaar te stellen, door het bieden van hulp bij de voorbereiding en de uitvoering en door dageigenaren tegemoet te komen in de kosten.

De gemeente vindt het belangrijk om gezondheidsrisico's voor haar inwoners te beperken. Door een snelle sanering van asbest worden deze risico's verlaagd. Wethouder Jan Aanstoot: "De jongste asbestdaken zijn al bijna 30 jaar oud. En de verwering van daken neemt alleen maar toe. Denk aan de gezondheid van jezelf en die van anderen. Maak gebruik van de hulp van de gemeente".

Wethouder Jan Aanstoot

Wethouder Jan Aanstoot

De voordelen van gezamenlijk saneren

Er zijn een aantal voordelen voor gezamenlijk saneren:

  • De gemeente Rijssen-Holten faciliteert en draagt bij in de kosten van gezamenlijk saneren.
  • Als u samen met uw buren saneert kunt u mogelijk tegen lagere inkoopprijs nieuwe dakbedekking aanschaffen en/of laten monteren.
  • Het neemt gezondheidsrisico’s voor u en uw omgeving weg.
  • Misschien dekt de verzekering uw asbestdak niet meer of tegen veel hogere kosten. Ook een intact asbesthoudend dak kan bij brand of storm veel risico’s door schade opleveren.
  • De waarde van uw woning stijgt, omdat bij verkoop van uw woning asbest geen belemmering meer vormt.

Ook tijdens de coronapandemie kunt u gezamenlijk saneren. Omdat asbestdakensanering plaatsvindt in de buitenlucht, er gebruik wordt gemaakt van mondkapjes en afstand kan worden gehouden kunnen zowel de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot asbest als Corona worden nageleefd.

Bekijk ook de instructiefilm van MilieuCentraal.

Hoe helpt de gemeente bij gezamenlijk saneren?

De gemeente Rijssen-Holten start met een gezamenlijke actie voor de kleine particuliere golfplaten asbestdaken (kleiner dan 35 vierkante meter). Deelnemers aan deze actie kunnen rekenen op de volgende hulp:

  • Weet u niet zeker of u asbesthoudende platen heeft? De gemeente kan u assisteren bij een snelle herkenning.
  • Normaal moet elke particulier met een klein asbestdak zelf vooraf een sloopmelding doen. Bij voldoende interesse, kan de gemeente voor u en uw buren mogelijk een gezamenlijke sloopmelding doen. Dit is afhankelijk van de ligging van de te saneren asbestdaken ten opzichte van elkaar.
  • Alle deelnemers krijgen vooraf een uitgebreide, heldere veiligheidsinstructie. Heeft u daarna nog vragen? Dan kunt u een asbestdeskundige raadplegen voor advies.
  • De gemeente stelt hulpmiddelen beschikbaar voor de uitvoering. Bijvoorbeeld een (rol)steiger en een container voor de opslag van verpakte asbestplaten.
  • De gemeente verstrekt gratis asbestkits met overall, mondkapje, handschoenen, spuitlijm en asbest platenzaken en vergoedt de stortkosten voor het asbest.
  • De gemeente kan een faciliterende rol vervullen bij gezamenlijke acties, door (deelnemende) partijen met elkaar in contact te brengen. Zo enthousiasmeren we meer dakeigenaren en creëren we waar mogelijk meer inkoopvoordelen.

Start u samen met uw buren een gezamenlijke actie? Dan kunt u elkaar mogelijk helpen bij de verwijdering van de asbestplaten of het zelf leggen van de nieuwe dakbedekking. Ook kunt u elkaar helpen bij de tijdelijke opslag van materialen die in het pand liggen waarvan u het asbestdak verwijdert.

De gezamenlijke acties voor de grotere asbesthoudende golfplaten daken en leistenen daken volgen later.

Financieringsmogelijkheden asbestdakensanering

Doet u mee met het gezamenlijk saneren van asbestdaken? Dan maakt u automatisch gebruik van de subsidiemogelijkheden die de gemeente hiervoor heeft.

De sanering van uw asbestdak kunt u aanvullend financiëren met:

  • de Energiebespaarlening. U mag tot 50% van dit leenbedrag gebruiken voor de sanering van uw asbestdak. Met de lening kunt u ook uw woning isoleren of zonnepanelen plaatsen.
  • De Verzilverlening. Met de overwaarde van uw woning kunt u allerlei verbeteringen aan uw woning financieren, waaronder de sanering van uw asbestdak en het verduurzamen en het levensloop bestendig maken van uw woning. Er geldt wel een minimum leeftijd, namelijk 10 jaar voor de wettelijke AOW leeftijd.

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) biedt helaas geen mogelijkheden om de sanering van uw asbestdak te financiëren. Wilt u meerdere energiebesparende (isolatie)maatregelen voor uw woning uitvoeren? Dan kunt u wel gebruikmaken van de subsidiemogelijkheden onder de SEEH. Deze regeling loopt nog tot en met 31 december 2020.

De belangrijkste informatie over financiering van verbeteringen aan uw woning hebben wij voor u op een rij gezet. Let goed op de voorwaarden. Informeer ook eens naar de mogelijkheden bij uw eigen bank.

Versnellingsaanpak asbestdakensanering

In juli 2006 werd het bedrijventerrein aan de Nijverdalsestraat in Rijssen getroffen door een grote brand. Hierbij kwam veel asbest vrij. De plannen om asbestdaken te saneren waren al in voorbereiding. Door deze brand kwam dit in een stroomversnelling. Ongeveer 60.000 vierkante meter asbesthoudende bedrijfsdaken werd in korte tijd gesaneerd. De gevolgen voor de getroffen bedrijven waren enorm. Bedrijven waren wekenlang niet bereikbaar omdat alles schoongemaakt moest worden.

Wethouder Jan Aanstoot was nauw betrokken bij de sanering van het bedrijventerrein. De impact van de brand op de omgeving en de schade die dit direct en indirect veroorzaakte bij de getroffen bedrijven hebben een grote indruk op hem gemaakt. Voor wethouder Aanstoot was dit mede aanleiding om de aanpak van asbest hoog op de bestuursagenda te houden.

©RTV Oost

Gemeente Rijssen-Holten ondersteunt daarom actief de Versnellingsaanpak asbestdakensanering.
Dit is een programma waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, samen met provincies, gemeenten, brancheverenigingen en Milieu Centraal gezamenlijk optrekken om de sanering van asbestdaken aan te pakken en waar mogelijk te intensiveren.

Logo Versnellingsaanpak Asbestdakensanering

Met haar campagne wil gemeente Rijssen-Holten graag een bijdrage leveren aan de verdere implementatie van snelle en veilige werkmethoden om asbest te saneren.

Asbestinventarisatiebureau Ortageo

Logo van Ortageo

Deskundig asbestinventarisatiebureau Ortageo ondersteunt de gemeente bij de planvorming en de aanpak in het veld. Ortageo heeft ervaring met collectieve saneringsacties en met de toepassing van een nieuwe meettechniek in het veld: de asbestanalyser.
Deze methode wordt gebruikt om snel de asbesthoudende platen van de asbestvrije platen te onderscheiden. Dit levert niet alleen voordelen op voor de snelheid, maar bespaart tevens op de totale kosten bij de sanering.
Ten eerste zijn minder laboratoriumanalyses nodig. Ten tweede kan nu per afzonderlijke plaat direct worden vastgesteld of deze asbestvrij is. Het komt namelijk regelmatig voor dat een dak is samengesteld uit meerdere platen van verschillende soorten materialen die wel en niet asbesthoudend zijn. Nu kan met zekerheid worden aangetoond welke platen asbestvrij zijn en dus niet afgevoerd hoeven worden. 

Asbest in de bodem

Logo projectbureau BAS

In Rijssen-Holten is op meerdere locaties asbest aangetroffen in de bodem. De sanering van deze locaties wordt uitgevoerd onder regie van Projectbureau BAS.

Oproep ambassadeurs

Heeft u een asbestdak en wilt u deze op korte termijn saneren? Of heeft u deze al gesaneerd? Misschien kunt u ons met uw persoonlijke verhaal helpen om buren of andere inwoners van Rijssen-Holten te overtuigen ook hun asbestdak te saneren. Interesse? Meld u dan aan via onderstaande knop.

Meld u aan als ambassadeur

 

Milieu

  • Afvalwater lozen op riolering, vergunning
  • Milieumelding doen
  • Omgevingsvergunning milieu aanvragen

Water

  • Watervergunning aanvragen
  • Gesloten bodemwarmte-installatie melden
  • Melding over waterpartijen en vijvers indienen
  • Regenwater afvoeren
  • Lood in kraanwater

Veiligheid

  • Brandveilig gebruik van gebouwen
  • Melding voor het brandveilig gebruik van gebouwen
  • Gebruik van een tijdelijk bouwwerk melden
  • Terrorisme
  • Risico's in uw omgeving
  • Externe veiligheid
  • Wat te doen bij een ramp?
  • NL-Alert
  • WhatsApp-groep voor inwoners
  • Rampeninstructiekaart
  • Risicokaart
  • Burgernet
  • Hoe spoort het?
  • Inbraakpreventie

Bodem

  • Gesloten bodemwarmte-installatie melden
  • Bodeminformatie
  • Melding asbestbodemsanering

Klimaatadaptatie

  • Klimaatatlas
  • Veelgestelde vragen klimaatatlas

Groen

  • Overlast van bomen en struiken melden
  • Bomen kappen
  • Biodiversiteit

Duurzaamheid

  • Tijdelijke verhoging subsidiebedragen SEEH

Asbest

  • Asbest zelf verwijderen?
  • Collectieve sanering asbestdaken
  • Subsidies en financiĆ«le regelingen asbestsanering

Bestrijding eikenprocessierups

  • Preventief bestrijden met XenTari

Veelgestelde vragen Omgevingsdienst Twente

Beleid milieu, leefomgeving, duurzaamheid

Gebiedscoƶrdinator en Erfcoach Rijssen-Holten

Gasloos bouwen: Nieuwe woningen niet meer aangesloten op het aardgasnet

Wifitellingen in het centrum van Rijssen

Aanrijding met een wild dier

Wijk van de Toekomst

Projecten

BuurtKracht Rijssen-Holten

Regionale Energiestrategie (RES)

Energieloket Rijssen-Holten

Contactgegevens

Telefoon (0548) 854 854
Fax (0548) 854 855
E-mail gemeente@rijssen-holten.nl

Adressen

Bezoekadres Schild 1, 7461 DD Rijssen
Postadres Postbus 244, 7460 AE Rijssen
Navigatieadres De Hagen 15a, Rijssen

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • Instagram
  • ArchiefWeb
  • Privacyverklaring
  • Toegankelijkheidsverklaring
MKB vriendelijkste gemeente
Naar boven
©2021 - Gemeente Rijssen-Holten