Duurzaamheid
Duurzaam wonen: welke maatregelen zijn er? Is hier subsidie voor beschikbaar?
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Niet elke investering is even geschikt voor elk type woning. De terugverdientijd kan ook per woning verschillen. Informeer vooraf goed welke maatregelen het best bij uw woning passen. Hieronder vindt u een verwijzing naar de belangrijkste regelingen, subsidies en loketten.
Regelingen en subsidies
UITGELICHT: Tijdelijke verhoging subsidiebedragen SEEH
Vanaf 2 september 2019 is de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) opengesteld voor woningeigenaren die 2 of meer energiebesparende maatregelen laten uitvoeren in bestaande koopwoningen. De regeling is ook opengesteld voor VvE’s (Vereniging van Eigenaren), woonverenigingen en wooncoörporaties. Zij kunnen naast subsidie voor concrete maatregelen ook in aanmerking komen voor subsidie voor een energieadvies, een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en procesbegeleiding.
De SEEH is alleen bestemd voor woningeigenaren die de woning ook als hoofd woonverblijf hebben. VvE’s, woonverenigingen en wooncoörporaties moeten de subsidie vóóraf aan te vragen!
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft eind mei 2020 besloten om de subsidiebedragen tijdelijk te verhogen van 10% naar circa 30% van de investeringskosten.
Klik hier voor meer informatie over de tijdelijke verhoging subsidiebedragen SEEH
Energiesubsidiewijzer
Energiesubsidiewijzer.nl geeft per gemeente een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van een woning. Hierbij kunt u zoeken op doelgroep (woningeigenaren, VvE’s, Woningcorporaties en Particuliere woningverhuurders) én op type maatregel. Ook vindt u hier subsidies voor asbestsanering en klimaatsubsidies voor opvang van regenwater. Het gaat om regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau.
Energiesubsidiewijzer.nl is ontwikkeld door Milieu Centraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Nationaal Warmtefonds - Energiebespaarlening
Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft vanaf 22 juli 2020 een nieuwe naam: het Nationaal Warmtefonds. Het fonds verstrekt sinds 2014 de Energiebespaarlening. Met deze lening kunnen particuliere woningbezitters, VvE's en scholen de verduurzaming van hun gebouwen financieren tegen aantrekkelijke voorwaarden. Meer informatie vindt u op www.energiebespaarlening.nl.
Woningverbetering Starters, Senioren en Minder-validen
- Voor starters op de woningmarkt is voor de aanschaf en verbetering van een eerste woning de Starterslening ontwikkeld. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom van uw woning en het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen.
- Ouderen of mensen met een fysieke handicap kunnen voor het aanpassen van hun woning gebruik maken van onder andere de Blijverslening en de Verzilverlening
Nieuw duurzaam dak
Wilt u uw bestaande (asbest)dak verduurzamen (denk aan isolatie, groen dak/sedumdak of zonnepanelen) dan zijn er verschillende financieringmogelijkheden. Op de website van de provincie onder het kopje 'Hoe betaal ik de sanering en het nieuwe dak?' vindt u meer informatie.
Sanering van asbestdaken
Specifiek voor de sanering van asbestdaken zijn de volgende subsidies beschikbaar:
- Doe-het-zelf regeling
Voor particulieren met een klein asbest golfplaten dak (kleiner dan 35 m2 geschroefde platen), die de asbestplaten zélf verwijderen. Let op: u heeft vooraf toestemming van de gemeente nodig om deze asbestplaten zelf te mogen verwijderen. U krijgt dan de stortkosten vergoed en kunt gebruikmaken van gratis asbestverwijderkits. - m2 bijdrage regeling
Voor situaties waarbij asbest-dakeigenaren de asbestplaten (moeten) laten verwijderen door professionele asbestverwijderingsbedrijven. De vergoeding bedraagt € 2,50 per m2. Niet iedereen komt in aanmerking. Let op de voorwaarden.
Vastgoed in het buitengebied
Heeft u vastgoed in het buitengebied? Dan zijn er vaak extra mogelijkheden, vooral (maar niet uitsluitend) voor agrarisch of voormalig agrarisch ondernemers! Neem in dat geval contact op met de gebiedscoördinator van de gemeente, deze kan u verder helpen en doorverwijzen.
Zonnepanelen
Voor zonnepanelen is geen financiering beschikbaar vanuit de gemeente. Er zijn al voldoende financieringsmogelijkheden en/of subsidies beschikbaar op dat gebied. Kijk hiervoor op de Energiesubsidiewijzer. Voor zonnepanelen op het dak is geen aparte vergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft. Voor grondgebonden zonnepanelen heeft de gemeente specifiek beleid opgesteld.
Loketten
De Woonweter
Hét duurzaamheidsloket van 9 ondernemers in Rijssen-Holten. Hier kunt u informatie krijgen om de energiekosten voor uw woning te verlagen, uw wooncomfort te vergroten én de veiligheid van uw woning. U kunt een persoonlijke afspraak maken voor een maatwerkadvies. U kunt ook gebruikmaken van de inloopspreekuren. Meer informatie vindt u op de website van de Woonweter.
Energieloket Overijssel - Duurzaam Thuis Twente
Op deze site leest u hoe u energie kunt besparen en welke duurzame maatregelen u kunt nemen voor uw woning. Ook vindt u hier informatie over subsidies en leest u ervaringsverhalen van andere Twentse huiseigenaren.
U kunt medewerkers persoonlijk spreken op het kantoor in Hengelo. Ook kunt u een wooncoach bij u thuis uitnodigen voor een geheel kosteloos, deskundig advies over uw woning. De contactgegevens vindt u op de website.
Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis geeft uitgebreide informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen die vaak meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek (denk aan een HR-ketel, warmtepomp, zonnecellen en diverse isolatiemaatregelen). U kunt een hogere hypotheek krijgen of korting op uw rente. Weet u nog niet welke energiebesparende maatregelen u kunt en/of wilt nemen? Misschien is het Energiebespaarbudget dan iets voor u. De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, een fonds dat wordt gevuld door onder andere de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. De Energiebespaarlening is er ook voor VvE’s. Meer informatie vindt u op de website.