Hoe spoort het?
Over het spoor in Twente worden gevaarlijke stoffen vervoerd. Denk hierbij aan brandbare, giftige of explosieve stoffen. De kans dat er een incident gebeurt tijdens het vervoer van deze gevaarlijke stoffen over het spoor is klein. Maar als er iets gebeurt, kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom is het belangrijk om risico's te kunnen herkennen en op de hoogte te zijn van wat je kunt doen bij een incident.
De eerste vijftien minuten
Wanneer er sprake is van een incident met een trein wordt de meldkamer (112) geïnformeerd door omstanders of door de meldkamer van de spoorbeheerder. Daarna rijden hulpdiensten naar het incident. Dit duurt maximaal vijftien minuten. Deze eerste vijftien minuten zijn omstanders dus op zichzelf aangewezen. Het is dan belangrijk dat omstanders weten wat ze wel, of juist niet, moeten doen. Maar hoe herken je een gevaarlijke situatie op het spoor? En hoe weet je dan wat je het beste kunt doen?
Campagne 'Hoe spoort het'
Om te leren waar je een gevaarlijke situatie op het spoor aan kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen, start Veiligheidsregio Twente samen met de Twentse gemeenten de campagne 'Hoe spoort het'. De campagne richt zich op Twentse inwoners die dicht bij het spoor wonen of er regelmatig in de buurt zijn.
Speel de game
Een van de onderdelen van de campagne is de serious game op www.hoespoorthet.nl. In de game wordt uitgelegd hoe een gevaarlijk situatie op het spoor te herkennen is en hoe je in zo'n situatie moet handelen.
Informatiekaart
De Veiligheidsregio Twente heeft ook informatiekaarten gemaakt waarop in één oogopslag te zien is wat voor soort incidenten er kunnen gebeuren en wat omstanders en omwonenden in die situaties het beste kunnen doen. De informatiekaart is af te halen op het gemeentehuis in Rijssen of hieronder te downloaden.