Lood in kraanwater
Het drinkwater in Nederland is van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Maar in oude gebouwen, gebouwd voor 1960, kunnen nog loden leidingen zitten. Hierdoor kan er lood in het drinkwater komen. Te veel lood kan leiden tot gezondheidsrisico’s.
Risicogroepen
Groepen die risico’s lopen zijn jonge kinderen en zwangere vrouwen. Wanneer ongeboren en jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie (IQ).
Loden leidingen vervangen
De Gezondheidsraad adviseert om de loden leidingen in oude huizen te vervangen (saneren). De eigenaar en/of verhuurder van het pand of de woning is hiervoor verantwoordelijk. Het waterleidingbedrijf is alleen verantwoordelijk voor de drinkwaterkwaliteit tot aan de watermeter.
Als de loden leidingen (nog) niet vervangen zijn adviseert de Gezondheidsraad risicogroepen om flessenwater te gebruiken.
Ook in nieuwbouwhuizen kunnen de loodgehaltes in het drinkwater de eerste maanden hoog zijn. Het advies voor bewoners van deze huizen is om de kraan goed door te spoelen voor gebruik.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over wat u kunt doen als u loden waterleidingen heeft of hoe u lood herkent? Kijk dan op de website van de GGD Twente.