Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Achternaam kind kiezen

Vanaf 1 januari 2024 hebben ouders de keuze om hun kind de achternaam van de vader en die van de moeder te geven. Eerder kon alleen voor de achternaam van 1 van de ouders gekozen worden. Voor ouders die in 2024 hun eerste kindje verwachten is er een mogelijkheid om te kiezen voor de gecombineerde achternaam.

Bel ons

Kind geboren in 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaat een nieuwe wet in: Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG). Dit betekent dat u als ouders uw kind niet alleen 1 achternaam kunnen geven. U kunt uw kind ook een combinatie van allebei uw achternamen geven.

Wordt uw kindje toch nog in 2023 geboren?

Dan kunt u niet kiezen voor de gecombineerde achternaam. Uw kind krijgt dan bij de geboorte de achternaam van 1 van de ouders. Het hele jaar 2024 kunt u alsnog kiezen voor de gecombineerde achternaam. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Deze kosten worden landelijk vastgesteld en zijn dus in iedere gemeente hetzelfde.

Overgangsregeling

In heel 2024 kunt u als ouders de naam van uw kinderen wijzigen naar een dubbele achternaam. Hiervoor komt u samen op afspraak naar het gemeentehuis. Mogelijk:

  • Uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 – 31 december 2023.
  • U bent getrouwd, u heeft een geregistreerd partnerschap of u heeft uw kinderen erkend.
  • U bent het als ouders eens over de achternaam of achternamen.

Niet mogelijk:

  • Uw oudste kind is geboren voor 2016.
  • U kunt de naam van uw kind niet wijzigen in de naam van de andere ouder.

Een naamskeuze kunt u alleen doen bij het 1e kind binnen uw relatie. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als uw 1e kind. Bij ongehuwden moet het kind wel eerst erkend zijn.

U moet een afspraak maken om de naam van uw kind te wijzigen. Beide ouders moeten bij de afspraak hun paspoort meenemen. Ook buitenlandse paspoorten.

U kunt een afspraak maken door contact met ons op te nemen via het telefoonnummer (0548) 85 48 54. Wij plannen dan samen met u een afspraak in.

Meer informatie over de gecombineerde achternaam is ook te vinden op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? van de Rijksoverheid.

Er zijn geen kosten verbonden aan kinderen die zijn geboren in 2024.

Voor kinderen die zijn geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 is het tarief:

  • voor het oudste kind van twee ouders: € 75,-;
  • voor elk volgende kind van diezelfde ouders: € 50,-