Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Campagne vraagt aandacht voor mentale gezondheid in Rijssen-Holten

Dit nieuwsbericht is verlopen.
30 maart 2022

In de gemeente Rijssen-Holten wordt de komende weken extra aandacht gevraagd voor de mentale gezondheid. Dat gebeurt met de campagne ‘NIET/WEL lekker in je vel’ van de stichting Impluz, in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten.

Een goede mentale conditie helpt

Dat de campagne in Rijssen-Holten plaatsvindt is niet toevallig. De gemeente heeft er belangstelling voor en Impluz had al langer de wens om een lokale campagne vorm te geven. “De afgelopen coronajaren hebben ons enorm gemotiveerd om nog meer het podium te zoeken dat nodig is”, verklaart Deirdre Janné, campagneleider namens Impluz. “Ongeveer de helft van alle Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met psychische problemen. En op dit moment heeft een kwart van de jongeren last van psychische klachten.”

Impluz, onderdeel van de Dimence Groep, richt zich op het versterken van de mentale gezondheid. “Bij fitheid denk je al snel aan gezond eten en goed bewegen. Maar denk je wel aan je mentale gezondheid en hoe je die kunt versterken?”, vraagt Janné zich af. “Even minder goed in je vel zitten is niet prettig, maar hoort ook bij het leven. Een goede mentale conditie helpt om zo’n periode makkelijker door te komen.”

Hoe is het nu écht met jou?

De campagne gaat over 3 elementen: openheid, zelfcheck en actie. “Dat we niet makkelijk praten over psychische problemen, maakt het vaak niet beter,” weet Janné. Als trainer hoort ze het vaak van haar cursisten: “Je blijft er mee zitten, voelt je eenzaam en onbegrepen en ondertussen krijg je niet wat je nodig hebt. Da’s wel gek, want als je je been breekt, ga je toch ook niet wachten tot het vanzelf over gaat?” De eerste boodschap van de campagne is dus: praat er over. Vertel hoe je je voelt. Maar óók: vraag hoe de ander zich voelt: ‘hoe is het nu écht met jou?’

Oefening, een opbouw en doorzettingsvermogen

Daar hoort bij dat je die vraag ook regelmatig aan jezelf stelt: hoe voel ik mij de laatste tijd? 
“Als je niet lekker in je vel zit, en dat duurt langere tijd en het gaat niet vanzelf over, dan is het tijd om iets te gaan doen.”

Iets doen betekent: praten met iemand anders. Familie, vrienden, iemand die je vertrouwt of de huisarts. En het betekent werken aan je mentale conditie door: positief te denken, doelen te stellen, zorgen voor vriendschappen, bewust te leven, leven met een missie, niet piekeren, gezond leven of problemen aanpakken. “Mentaal fit worden en blijven is soms een soms een marathon”, legt Janné uit. “Dit vraagt oefening, een opbouw en doorzettingsvermogen. Gelukkig kunnen mensen dat vaak zelf, met hulp van fijne mensen om hen heen. Maar als de marathon te zwaar is, dan het is ook prima om extra professionele hulp te vragen.”

Informatie en tips

De campagne biedt de komende weken informatie, gericht op inwoners van Rijssen-Holten. Die informatie wordt geboden via flyers, sociale media onder de hashtag #nietwellekkerinjevel, én via 3 ‘workouts’ waaraan de inwoners van de gemeente kosteloos kunnen deelnemen. Kijk voor informatie en aanmelden op www.impluz.nl/trainingen.

Mensen die hun mentale fitheid uitgebreider willen checken kunnen terecht op www.mentaalvitaal.nl.  Op de site staan ook oefeningen en informatie hoe je zelf aan je mentale conditie kan werken.

Impluz adviseert mensen met enige (lichte) psychische klachten om professionele hulp te zoeken. Dat kan via de huisarts.