Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Maandelijkse sirenetest op maandag 4 april

Dit nieuwsbericht is verlopen.
1 april 2022

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. De maandelijkse test wordt deze keer ook in het Engels, Oekraïens en Russisch aangekondigd, zodat Oekraïense vluchtelingen niet opschrikken als de sirenes op maandag 4 april afgaan.

Sirenetest

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Maandelijkse sirene niet hoorbaar?

Klachten over het niet horen van sirenes kunt u melden bij de regionale brandweer in uw veiligheidsregio.

Sirenes gaan niet af op nationale herdenkings- of feestdagen

In juni worden de sirenes niet getest omdat de eerste maandag van die maand op Tweede Pinksterdag valt.

Juni en december: NL-Alert testbericht

Naast de sirenes zet de overheid ook NL-Alert in bij een crisis. Dit is het belangrijkste alarmmiddel waarmee de overheid Nederlanders via hun mobiele telefoon waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op maandag 7 maart ontvangt u geen NL-Alert testbericht. De NL-Alert testberichten ontvangt u op iedere eerste maandag van juni en december.
Vanwege Tweede Pinksterdag ontvangt u het eerstvolgende NL-Alert testbericht op maandag 13 juni rond 12.00 uur.