Veelgestelde vragen rondom het coronavirus en kinderopvang
Gepubliceerd op 19 maart 2020
Met dit overzicht proberen wij zo veel mogelijk vragen die er leven over coronavirus en kinderopvang te beantwoorden.
Op de volgende websites vindt u ook meer informatie over corona en kinderopvang:
• Rijksoverheid: corona en kinderopvang
• Belastingdienst: Kinderopvangtoeslag
Waar kan ik terecht voor informatie?
Algemene informatie vindt u op de eerder genoemde websites. Heeft u vragen over uw gezondheid of die van uw kinderen? Raadpleeg dan uw huisarts. Heeft u vragen aan de gemeente over de kinderopvang, dan kunt u mailen naar gemeente@rijssen-holten.nl.
Mag mijn kind naar de kinderopvang?
De kinderopvang en gastouderopvang in Nederland gaan dicht tot en met 28 april 2020. Dit geldt ook voor gastouderopvang bij de vraagouder thuis. Kinderen van wie beide ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht. Kinderen van wie beide ouders in een cruciaal beroep werken, of één ouder en de opvang echt niet georganiseerd krijgen, kunnen wel naar de kinderopvang.
Mag ik als zzp’er mijn kind naar de kinderopvang brengen?
De Rijksoverheid heeft besloten dat opvang is alleen beschikbaar voor mensen met een cruciaal beroep. Dit betekent dat zzp’ers die een cruciaal beroep hebben een beroep kunnen doen op opvang. Voor de overige zzp’ers geldt dat zij zelf hun kinderen moeten opvangen. Helaas is de opvang nu niet voor iedereen beschikbaar
Kom ik in aanmerking voor noodopvang?
U mag hiervan gebruik maken als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
- Ouders (of alleenstaande ouder) die beiden werken in een cruciaal beroep
- Als 1 ouder werkt in een cruciaal beroep en de partner niet, maar zij de opvang écht niet geregeld krijgen.
Wanneer werk ik in een cruciale beroepsgroep?
Hier vindt u een actueel overzicht van cruciale beroepen.
Wat als ik in een cruciaal beroep werk, maar mijn partner niet?
Als u uw kind binnen uw eigen netwerk kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Als dit echt niet lukt, kan uw kind bij de kinderopvang terecht.
Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?
Ja:
- Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. De meeste kinderopvangorganisaties factureren vooraf, dat betekent dat u waarschijnlijk uw factuur voor de maand maart al betaald heeft. Ook voor de maand april adviseren wij u de factuur te blijven betalen.
- Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag. Zo houdt u uw recht op kinderopvangtoeslag en wordt de toeslag doorbetaald.
- U hoeft dus in principe geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten, tenzij bijvoorbeeld uw inkomen wijzigt. Geef dit dan wel door aan de Belastingdienst.
- Dit geldt ook voor ouders die gebruik maken van gastouderopvang: betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U hoeft niets aan te passen bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag om uw recht te behouden. Deze wordt doorbetaald.
- U behoudt dan ook uw plek op de kinderopvang wanneer deze weer regulier opengaat.
- Een deel van de kosten die u maakt voor kinderopvang bestaat uit een eigen bijdrage. Ook deze eigen bijdrage voldoet u aan de kinderopvangorganisatie.
- We begrijpen dat dit in deze tijden onzekerheid voor u kan opleveren.
Moet ik mijn eigen bijdrage blijven betalen aan de kinderopvang?
Ja, dus:
- Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet.
- Dan behoudt u uw recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze doorbetaald.
- Een deel van de kosten die u maakt voor de kinderopvangorganisatie bestaat uit een eigen bijdrage. Ook deze eigen bijdrage voldoet u aan de kinderopvangorganisatie.
Ik maak gebruik van (flexibele) gastouderopvang, moet ik blijven betalen voor opvang?
- Voor gastouderopvang geldt op dit moment hetzelfde als voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang: betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U hoeft niets aan te passen bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag om uw recht te behouden. Deze wordt doorbetaald.
- Mocht u per maand een verschillende hoeveelheid uren afnemen bij uw gastouder, bijvoorbeeld omdat u onregelmatige diensten draait, gaat u dan uit van het aantal uren dat u normaliter deze maand afgenomen zou hebben. U handelt alsof de gastouderopvang normaal door zou lopen. Dit geldt ook voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst.
Wat gebeurt er met de kosten voor mijn kinderopvang?
Belangrijk: Ook al loopt uw contract door, u loopt als ouder geen financieel risico.
Kinderopvangorganisaties kunnen hun dienst niet leveren dus zij zijn verplicht deze terug te betalen aan ouders. De vraag is alleen nog even hóe. De overheid en de brancheorganisaties kinderopvang buigen zich samen over deze vraag. We adviseren dan ook deze regeling af te wachten en niets te veranderen in uw huidige situatie. Met andere woorden: betaal de kinderopvangfactuur en pas
het contract (nog) niet aan totdat er meer duidelijkheid is. Zo voorkomt u dat u geen gebruik meer kunt maken van kinderopvang als deze sluitingsperiode voorbij is. Bovendien voorkomt u hiermee ook dat u kinderopvangtoeslag moet terugbetalen.
Zijn er regels voor informele opvang van kinderen?
De overheid heeft de formele kinder- en gastouderopvang gesloten tot en met 28 april 2020 behalve voor kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken. Voor informele opvang (het woord informeel zegt het al) zijn er geen regels vanuit de overheid. Dringend advies is om wel de RIVM-richtlijnen te blijven volgen om verspreiding van het virus te voorkomen en bij noodzaak tot werken (omdat u in een cruciaal beroep werkzaam bent) gebruik te maken van de noodopvang. Bij informele opvang dienen kwetsbare groepen, zoals ouderen, vermeden te worden.
Ik werk in een cruciaal beroep en mijn kind gaat naar de kinderopvang, maar heeft nu klachten. Mag ik mijn kind toch brengen?
Nee, uw kind mag met klachten niet naar de opvang. Ook niet als het om een neusverkoudheid, hoesten of keelpijn gaat. Als de klachten erger worden, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.
Ik ben pedagogisch medewerker. Hoe zit het met de kinderopvang van mijn eigen kind?
In principe is de kinderopvang open voor kinderen van mensen die werken in cruciale beroepsgroepen. De kinderopvang behoort daar ook toe. Dus als u de opvang van uw kind niet in uw eigen netwerk kunt regelen, kan het naar de kinderopvang.
Wie bepaalt welke kinderen toegelaten worden tot school en kinderopvang?
Als kinderen thuis kunnen worden opgevangen, is het verzoek aan ouders om dit te doen. School en kinderopvang zijn nu alleen bedoeld voor de opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen.
Ik werk in een cruciaal beroep; waarom moet ik dan toch mijn kind van de kinderopvang ophalen?
Dit wordt gevraagd door de kinderopvang als zij merken dat een kind toch klachten heeft als neusverkoudheid, hoesten en keelpijn.
Wat doen jullie in de kindercentra om verspreiding te voorkomen?
Uit voorzorg besteden we in alle kindercentra extra aandacht aan hygiëne. Dit doen we de komende tijd ook samen met de kinderen. Voor medewerkers met klachten geldt hetzelfde als voor de kinderen: met klachten thuisblijven.
Wat als ik nu geen gebruik maak van formele opvang, maar die behoefte wel heb?
Er kunnen ouders zijn die nu geen gebruik maken van formele opvang, maar die wel die behoefte hebben, omdat bijvoorbeeld informele opvang (bij opa of oma bijv.) wegvalt. Die ouders kunnen bij de kinderopvang terecht.
Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u altijd bellen naar de gemeente via (0548) 854 854 of mailen naar gemeente@rijssen-holten.nl.