Omgevingsplan buitengebied
In Rijssen-Holten wordt gewerkt aan een omgevingsplan voor het buitengebied. Dit gebeurt in de vorm van een pilot, want een omgevingsplan is een nieuw soort plan. Ook het bijbehorende milieueffectrapport wordt gemaakt via een pilot. De grootste wijziging is dat we straks van bestemmingsplannen en allerlei afzonderlijke beleidsdocumenten naar één omgevingsplan gaan.Op deze hoofdpagina leest u algemene informatie over het omgevingsplan buitengebied. Onderaan kunt u meer gedetailleerde informatie over een specifiek onderwerp vinden.
Stand van zaken
Milieueffectrapport
Bij een omgevingsplan (bestemmingsplan met verbrede reikwijdte) voor het buitengebied waarin ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, moet ook een milieueffectrapport gemaakt worden. Dit rapport beschrijft de mogelijke milieu-effecten van het bestemmingsplan/omgevingsplan. Het rapport geeft inzicht in wat er bijvoorbeeld met de natuurwaarden in een gebied gebeurt als agrarische bedrijven onbegrensd mogen ontwikkelen of welke effecten er zijn op het leefklimaat door de uitbreiding van (agrarische) bedrijven.
Op basis van het milieueffectrapport kunnen er keuzes gemaakt worden om bij te sturen om zo de ongewenste effecten te monitoren of tegen te gaan.
Hoe meer ontwikkelruimte een omgevingsplan biedt, hoe complexer de afweging. Een milieueffectrapport beschrijft namelijk diverse onderwerpen die invloed op elkaar hebben. De keuze op een specifiek onderwerp als fijnstof kan dus beperkingen betekenen voor een ander onderwerp als geur. Omdat we in een dichtbevolkt land wonen liggen functies letterlijk en figuurlijk dicht bij elkaar. Een woning dicht bij bedrijvigheid is eerder regel dan uitzondering. Het maken van een milieueffectrapport is daarmee vaak een kwestie van een lange adem en een puzzel met flink wat stukjes.
Dat geldt ook voor dit omgevingsplan en is een van de redenen waarop het ontwerp omgevingsplan best lang op zich heeft laten wachten. We zijn nu in een afrondende fase met het milieueffectrapport. Na de afronding passen we daar waar nodig de regels van het omgevingsplan aan.
Verwerken inspraak
Het ontwerp omgevingsplan heeft van 6 november tot en met 18 december 2019 ter inzage gelegen. Binnen de termijn zijn er 70 zienswijzen ontvangen.
De komende maanden werken we hard aan het vast te stellen omgevingsplan, waarbij we de zienswijze betrekken. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend ontvangt bericht over de afhandeling van de zienswijze. Naar verwachting is het omgevingsplan aan het einde van 2020 klaar voor besluitvorming. Het kan dus even duren voor u bericht ontvangt.
Verbeteren kwaliteit
Een van de belangrijkste speerpunten van het omgevingsplan buitengebied is het benutten van de bestaande digitale informatie. Als overheid zijn we in het bezit van kwalitatief goede digitale informatie over ons grondgebied. Dat is vastgelegd in de Basisregistratie grootschalige topografie. Bij het maken van bestemmingsplannen zijn we alleen niet gewend deze bestaande data te gebruiken. Dat komt voor een groot deel omdat de data in de basis niet gemaakt zijn voor bestemmingsplannen. Voor het omgevingsplan buitengebied zijn de data zo benut dat ze automatisch te gebruiken zijn voor een omgevingsplan. Dat heeft als voordeel dat er niet meerdere sets aan data over dezelfde onderwerpen worden gebruikt. De afgelopen periode is er veel geschaafd aan de kwaliteit van de data. Daarmee kunnen we nog beter gebruik maken van bestaande gegevens.
Gebruiksvriendelijkheid verbeteren
In 2021 treedt als het goed is de Omgevingswet in werking. Een van de verbeterdoelen van de wet is het gebruiksvriendelijker maken van het stelsel van ruimtelijke ordening. Dat proberen we in dit omgevingsplan al te doen door teksten slim te laten bevragen. Dat wordt met een ingewikkeld woord ‘annoteren’ genoemd. Computers zijn daardoor in staat teksten beter te begrijpen en de regels uit het omgevingsplan beter om te zetten voor het doen van bijvoorbeeld een aanvraag van een omgevingsvergunning.
Actergrondinformatie project
Overige informatie
Contactinformatie
Alie Stegerman
e a.stegerman@rijssen-holten.nl
Kees van Bart
e k.vanbart@rijssen-holten.nl