Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rijssen-Holten kleurt groen: 3597 bomen erbij

Dit nieuwsbericht is verlopen.
27 december 2022

De natuur in Overijssel heeft er in totaal meer dan 57.000 bomen bij gekregen. In de gemeente Rijssen-Holten zijn dat er maar liefst 3597. Deze bomen zijn eerder dit jaar door inwoners van de gemeente Rijssen-Holten aangevraagd. De inwoners ontvangen de bomen op Boomdeeldag, zaterdag 14 januari 2023.

Boomdeeldag in Rijssen-Holten

Rijssen-Holten is 1 van de locaties op de eerste Boomdeeldag, zaterdag 14 januari. Het project Natuur voor Elkaar, van de provincie Overijssel, gaf inwoners voor de zomer de kans om tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoenplanten aan te vragen. De provincie organiseert deze actie samen met Landschap Overijssel en 17 deelnemende gemeenten: Almelo, Borne, Deventer, Enschede, Zwartewaterland, Hellendoorn, Steenwijkerland, Wierden, Hardenberg, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Raalte, Olst-Wijhe en de regio Noord Oost Twente. Deze herfst en winter is het zover: de deelnemers halen het plantgoed op tijdens de Boomdeeldagen en planten het op hun eigen grond.

Gedeputeerde Ten Bolscher is enthousiast: “Met de Boomdeeldagen leveren we samen een enorme bijdrage aan het versterken van onze natuur en het landschap. Met de 57.849 bomen die we nu in totaal in de provincie uitdelen, komen we weer een stap dichterbij ons doel van 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel!”

Iedereen een boom

De provincie Overijssel is in 2019 gestart met het project ‘Iedereen een Boom’. Het doel van het project is om 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten. Samen met andere partijen organiseert de provincie diverse acties mét inwoners om bomen te planten. De Boomdeeldagen horen hier ook bij. Inwoners die een boom planten, kunnen deze aanmelden via www.iedereeneenboom.nl. Sinds de start van het project zijn er al 330.021 nieuwe bomen geplant.

Subsidies voor meer groen

Sinds 2020 enthousiasmeren de provincie Overijssel en Landschap Overijssel groepen inwoners om hun leefomgeving te vergroenen door landschapselementen, zoals struweelheggen, houtwallen en poelen, langjarig te beheren. Gedeputeerde Ten Bolscher: “In de praktijk merken we dat het voor groepen inwoners vaak te veeleisend of te hoog gegrepen is om voor een periode van 20 tot 30 jaar een plan voor langjarig landschapsbeheer te maken. Daarom ondersteunen we deze groepen in het organiseren en uitvoeren van landschapsbeheer.” De provincie werkt binnen deze subsidie samen met Landschap Overijssel.