Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Collectieve zorgverzekering

Als u een laag inkomen en hoge zorgkosten heeft, komt u misschien in aanmerking voor deelname aan de collectieve zorgverzekering van de gemeente Rijssen-Holten. Overstappen kan jaarlijks en is alleen mogelijk als u al uw premies heeft betaald bij uw huidige zorgverzekeraar. 

Aanvragen

U kunt de collectieve zorgverzekering digitaal aanvragen via www.gezondverzekerd.nl. Op de website van Gezond Verzekerd zie u ook of een collectieve zorgverzekering voordelig is voor uw situatie. In de instructievideo van Menzis vindt u een stap voor stap uitleg over het aanmeldproces. Het afsluiten van een zorgverzekering bij Univé werkt op dezelfde manier.

Voor uw aanvraag heeft u nodig:

 • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs
 • bewijsstukken van uw inschrijving ziektekostenverzekering
 • bewijsstukken van uw inkomen

Is digitaal aanvragen niet mogelijk? Neem dan contact op met 1 van de aangesloten zorgverzekeraars:

U komt in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering als uw inkomen lager is dan 130% van de bijstandsnorm. De hoogte van deze bijstandsnorm hangt af van uw leeftijd en situatie. Hieronder ziet u welke norm (bedrag) voor u geldt. Deze bedragen zijn zonder vakantietoeslag.

Alleenstaande of eenoudergezin

Leeftijd Bijstandsnorm (bedrag)
18, 19 of 20 jaar € 370,94
21 tot pensioenleeftijd € 1.502,53
Pensioenleeftijd € 1.676,71

Getrouwd of samenwonend

Leeftijd Bijstandsnorm (bedrag)
Beiden 18, 19 of 20 jaar, zonder kind(eren) € 741,88
Beiden 18, 19 of 20 jaar, met kind(eren)

€ 1.171,17

1 van beiden 18, 19 of 20 jaar, de ander 21 jaar of ouder, zonder kind(eren) € 1.444,17
1 van beiden 18, 19 0f 20 jaar, de ander 21 jaar of ouder, met kind(eren) € 1.873,46
Beiden 21 tot pensioenleeftijd € 2.146,46
1 of beiden pensioenleeftijd € 2.276,85

U moet de volgende bewijsstukken kunnen laten zien:

 • kopie van een geldig identiteitsbewijs;
 • bewijs van uw inschrijving ziektekostenverzekering;
 • een overzicht van uw inkomen.

De gemeente heeft een collectieve verzekering bij Menzis en Univé. Het uitgebreidste samengestelde collectieve pakket van de verschillende zorgverzekeringen is gericht op de doelgroep chronisch zieken. De gemeente compenseert de zorgkosten van deze doelgroep door bij te dragen in de premie van de verzekering.

Op de website www.gezondverzekerd.nl ziet u wat het verschil is tussen de verschillende pakketten die Menzis en Univé aanbieden. Zo ziet u:

 • wat u betaalt voor de pakketten;
 • een overzicht van de vergoedingen per pakket;
 • een keuzehulp. Vul in waar u voor verzekerd wilt zijn en zie welk pakket daar het beste bij past;
 • digitale folders;
 • meer informatie.

U kunt elk jaar een nieuwe zorgverzekering kiezen. Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zeg dan uw huidige zorgverzekering voor 1 januari op.

Wilt u voor komend jaar gebruikmaken van de collectieve verzekering? Vraag deze dan digitaal aan via www.gezondverzekerd.nl

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering hebben. Ook kinderen moeten een eigen basisverzekering hebben. Tot zij 18 worden is de basisverzekering gratis. Ook geldt er dan nog geen eigen risico. Met een basisverzekering kunt u naar de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. U kunt zelf uw zorgverzekeraar kiezen. Heeft u zorgkosten die de basisverzekering niet vergoedt? Dan is een aanvullende ziektekostenverzekering een oplossing. U bent dan bijvoorbeeld verzekerd voor de tandarts, de psycholoog, een nieuwe bril of een beugel. 

Wilt u hulp bij uw aanvraag? Maak dan een afspraak bij de Vrijwillige Thuisadministratie van ViaVie Welzijn. U kunt de Thuisadministratie op werkdagen bellen tussen 8.30 en 12.00 uur via (0548) 36 27 55.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Sociaal VraagPlein via sociaalvraagplein@rijssen-holten.nl of (0548) 85 48 54.

Wij onderzoeken elk jaar of u nog recht hebt op de collectieve verzekering. Hiervoor hebben wij van u (en uw partner) gegevens nodig over uw volledige (gezamenlijke) inkomen: uw recente loonstrook, uitkeringsspecificatie en/of andere inkomstenbewijzen.

Aanleveren

U kunt de gegevens op verschillende manieren aanleveren:

Met de Ockto-app

Via de Ockto-app kunt u eenvoudig inkomensgegevens opsturen. In de brief die u heeft gekregen, staat uw casenummer. Dit casenummer hebt u nodig om de Ockto-app te gebruiken.

 • Download de Ockto-app als u  deze nog niet hebt. U vindt de Ockto-app in de App Store of in Google Play. U logt in met DigiD.
 • Ga naar https://onderzoek.gezondverzekerd.nl.
 • Vul uw casenummer in.
 • Klik nu op ‘start aanleveren’.
 • Daarna moet u een aantal zaken bevestigen. Hiervoor heeft u wel uw DigiD nodig en de DigiD van uw partner als dat van toepassing is. Ook is het belangrijk dat u controle via SMS voor DigiD hebt ingesteld.
 • Klik op ‘Ik heb de Ockto-app’ om verder te gaan.
 • Klik in de Ockto-app op ‘Verzamel’ en scan de QR code.
 • Volg hierna de stappen in de app. 

Meer informatie over de Ockto-app en antwoorden op veel gestelde vragen leest u op https://onderzoek.gezondverzekerd.nl.

Via de website

Het uploaden van bewijsstukken kan via https://onderzoek.gezondverzekerd.nl/verificatie.

Voor het uploaden heeft u de volgende informatie nodig:

 • Uw casenummer (u vindt dit nummer in de brief die u heeft ontvangen)
 • Uw geboortedatum
 • Klik op ‘aan de slag’
 • Voeg de bewijsstukken toe door op ‘selecteer bestanden’ te klikken. U kunt in 1 keer meerdere bestanden kiezen op uw computer of u kunt ze 1 voor 1 selecteren.
 • Bent u klaar? Klik dan op ‘Upload Documenten’. De documenten worden dan naar ons verstuurd. U bent dan klaar met het versturen van de gegevens.

Via de mail

Lukt het niet om de app te gebruiken of om de site te gebruiken, dan kunt u uw bewijsstukken ook mailen naar gezondverzekerd@rijssen-holten.nl. Vermeld hierbij uw naam, geboortedatum en casenummer.

Inleveren in de brievenbus van het gemeentehuis

Lukken de bovenstaande opties niet, dan kunt u de bewijsstukken ook inleveren in de brievenbus van het gemeentehuis. Doe de bewijsstukken in een envelop en vermeld hierop uw naam, geboortedatum en casenummer. De collega’s van de postverdeling weten dan waar uw gegevens naar toe moeten.