Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Horecabedrijf beginnen

Als u een horecabedrijf begint, heeft u een exploitatievergunning nodig. U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt, bereid of verstrekt voor directe consumptie, of als u slaapplekken verhuurt. Denk aan een café, restaurant, snackbar, discotheek of hotel. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een exploitatievergunning nodig.

Vaak heeft u nog meer vergunningen nodig of moet u meldingen doen, bijvoorbeeld als:

Aanvragen

U vraagt een exploitatievergunning aan door het aanvraagformulier in te vullen en op te sturen. U levert hierbij ook de volgende documenten aan:

  • een kopie van identiteitsbewijzen van de leidinggevenden;
  • een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel;
  • een bewijs dat u het pand mag gebruiken (huur-, pacht-, of koopovereenkomst).

  • Leidinggevenden zijn van goed levensgedrag.
  • De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
  • De gemeente doet een Bibob-onderzoek.

De aanvraag van een exploitatievergunning kost € 48,40 (tarief 2022).

Wij beslissen binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mogen wij 1 keer verlengen. Is er sprake van een uitgebreide bibobtoets? Dan is het mogelijk dat de behandeling van de aanvraag langer duurt.

U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.