Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Gesloten bodemwarmte-installatie melden

Wilt u uw gebouw in de winter verwarmen en in de zomer koelen? Hiervoor kunt u een gesloten bodemwarmte-installatie aanleggen. Vaak is het voldoende dit te melden bij de gemeente.

Om uw gebouw te verwarmen, kunt u de warmte in de bodem gebruiken. Hiervoor installeert u een bodemwarmtewisselaar. Hiermee kunt u uw pand opwarmen en afkoelen. In de winter neemt u warmte uit de bodem op. In de zomer geeft u warmte af aan de bodem en koelt u het pand dus juist. Het water in dit gesloten systeem komt niet in contact met het grondwater.

Wilt u samen met uw buren bodemwarmte gebruiken? Dan heeft u een grotere installatie nodig. Misschien heeft u hiervoor een omgevingsvergunning beperkte milieutoets nodig.

De voorwaarden voor het aanleggen van een bodemwarmte-installatie zijn:

  • Het ontwerp van het systeem is afgestemd op de aard en omvang van de behoefte aan warmte en kou.
  • De winning van warmte mag de werking van andere, al bestaande systemen niet dwarszitten.
  • Binnen 5 jaar moet het systeem een moment bereiken waarop er geen warmte-overschot is. Zo’n moment moet elke 5 jaar een keer optreden. Er is dan een evenwicht tussen de opgenomen warmte en de afgegeven warmte.
  • Alleen een erkend bedrijf mag de boring doen.

U meldt een gesloten bodemwarmte-installatie via het Omgevingsloket. U doet de melding minstens 4 weken voor u de installatie aanlegt.

Een omgevingsvergunning beperkte milieutoets vraagt u ook aan via Omgevingsloket. Sinds 1 januari 2019 worden milieumeldingen inhoudelijk behandeld door de Omgevingsdienst Twente. Mogelijk kan de Omgevingsdienst Twente contact met u of uw adviseur opnemen als er vragen zijn over uw aanvraag. De gemeente blijft wel het bevoegd gezag. Zie voor meer informatie over de Omgevingsdienst Twente onze pagina met veelgestelde vragen.

Na de melding geeft de gemeente binnen 4 weken een reactie. Heeft u een omgevingsvergunning beperkte milieutoets aangevraagd? U krijgt de beslissing binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. De gemeente kan deze termijn verlengen met 6 weken. De totale procedure mag niet langer duren dan 3 maanden.