Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Aanvullende bijdrage voor kinderopvang

Heeft u een laag inkomen en kinderen die naar de kinderopvang gaan? Mogelijk krijgt u een aanvullende bijdrage voor kinderopvang van de gemeente. Vraag de extra bijdrage aan bij de gemeente.

Als uw kind naar de kinderopvang gaat, kunt u kinderopvangtoeslag krijgen. Dat regelt u via de Belastingdienst. Daarnaast kunt u van de gemeente een aanvullende bijdrage krijgen. Bijvoorbeeld omdat u een re-integratietraject of een opleiding volgt.

Volgt u geen re-integratietraject of opleiding? Dan komt u niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Soms is het wel nodig dat uw kind naar de kinderopvang gaat. Bijvoorbeeld omdat u of uw partner lichamelijke, geestelijke of sociale problemen heeft. U kunt de gemeente vragen om een vergoeding voor de kinderopvangkosten. U heeft hiervoor een sociaal-medische indicatie (smi) nodig.

Volgt u geen re-integratieproject of een opleiding dan komt u niet in aanmerking voor Kinderopvangtoeslag (KOT). In principe heeft u alleen recht op kinderopvangtoeslag als u en uw partner allebei werken. Soms is het wel nodig dat uw kind naar de kinderopvang gaat, bijvoorbeeld omdat u of uw partner lichamelijke, geestelijke of sociale problemen heeft. Dan kunt u de gemeente vragen om een vergoeding voor de kinderopvangkosten. U heeft hier wel een sociaal-medische indicatie (SMI) voor nodig. Op de website van de belastingdienst vindt u de exacte voorwaarden voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag.

U kunt de aanvullende bijdrage voor kinderopvang aanvragen bij het Sociaal VraagPlein.

De voorwaarden voor het aanvragen van een aanvullende bijdrage voor kinderopvang zijn:

  • dat u valt onder de wettelijke doelgroep of als u een sociaal-medische indicatie heeft.

Achtergrondinformatie bij kinderopvangtoeslag vindt u hier