Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Collectieve zorgverzekering

Als u een laag inkomen en hoge zorgkosten heeft, komt u misschien in aanmerking voor deelname aan de collectieve zorgverzekering van de gemeente Rijssen-Holten. Overstappen kan jaarlijks en is alleen mogelijk als u al uw premies heeft betaald bij uw huidige zorgverzekeraar. 

Aanvragen

U kunt de collectieve zorgverzekering digitaal aanvragen via www.gezondverzekerd.nl. Op de website van Gezond Verzekerd zie u ook of een collectieve zorgverzekering voordelig is voor uw situatie. In de instructievideo van Menzis vindt u een stap voor stap uitleg over het aanmeldproces. Het afsluiten van een zorgverzekering bij Univé werkt op dezelfde manier.

Voor uw aanvraag heeft u nodig:

 • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs
 • bewijsstukken van uw inschrijving ziektekostenverzekering
 • bewijsstukken van uw inkomen

Is digitaal aanvragen niet mogelijk? Neem dan contact op met 1 van de aangesloten zorgverzekeraars:

U komt in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering als:

 • u zelfstandig woont;
 • uw inkomen lager is dan 130% van de bijstandsnorm. De hoogte van deze bijstandsnorm hangt af van uw leeftijd en situatie. Hieronder ziet u welke norm (bedrag) voor u geldt. Deze bedragen zijn zonder vakantietoeslag.

Alleenstaande of eenoudergezin

Leeftijd Bijstandsnorm (bedrag)
18, 19 of 20 jaar € 370,94
21 tot pensioenleeftijd € 1.502,53
Pensioenleeftijd € 1.676,71

Getrouwd of samenwonend

Leeftijd Bijstandsnorm (bedrag)
Beiden 18, 19 of 20 jaar, zonder kind(eren) € 741,88
Beiden 18, 19 of 20 jaar, met kind(eren)

€ 1.171,17

1 van beiden 18, 19 of 20 jaar, de ander 21 jaar of ouder, zonder kind(eren) € 1.444,17
1 van beiden 18, 19 0f 20 jaar, de ander 21 jaar of ouder, met kind(eren) € 1.873,46
Beiden 21 tot pensioenleeftijd € 2.146,46
1 of beiden pensioenleeftijd € 2.276,85

U moet de volgende bewijsstukken kunnen laten zien:

 • kopie van een geldig identiteitsbewijs;
 • bewijs van uw inschrijving ziektekostenverzekering;
 • een overzicht van uw inkomen.

De gemeente heeft een collectieve verzekering bij Menzis en Univé. Het uitgebreidste samengestelde collectieve pakket van de verschillende zorgverzekeringen is gericht op de doelgroep chronisch zieken. De gemeente compenseert de zorgkosten van deze doelgroep door bij te dragen in de premie van de verzekering.

Op de website www.gezondverzekerd.nl ziet u wat het verschil is tussen de verschillende pakketten die Menzis en Univé aanbieden. Zo ziet u:

 • wat u betaalt voor de pakketten;
 • een overzicht van de vergoedingen per pakket;
 • een keuzehulp. Vul in waar u voor verzekerd wilt zijn en zie welk pakket daar het beste bij past;
 • digitale folders;
 • meer informatie.

U kunt elk jaar een nieuwe zorgverzekering kiezen. Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zeg dan uw huidige zorgverzekering voor 1 januari op.

Wilt u voor komend jaar gebruikmaken van de collectieve verzekering? Vraag deze dan digitaal aan via www.gezondverzekerd.nl

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering hebben. Ook kinderen moeten een eigen basisverzekering hebben. Tot zij 18 worden is de basisverzekering gratis. Ook geldt er dan nog geen eigen risico. Met een basisverzekering kunt u naar de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. U kunt zelf uw zorgverzekeraar kiezen. Heeft u zorgkosten die de basisverzekering niet vergoedt? Dan is een aanvullende ziektekostenverzekering een oplossing. U bent dan bijvoorbeeld verzekerd voor de tandarts, de psycholoog, een nieuwe bril of een beugel. 

Wilt u hulp bij uw aanvraag? Maak dan een afspraak bij de Vrijwillige Thuisadministratie van ViaVie Welzijn. U kunt de Thuisadministratie op werkdagen bellen tussen 8.30 en 12.00 uur via (0548) 362 755.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Sociaal VraagPlein via sociaalvraagplein@rijssen-holten.nl of (0548) 85 48 54.