Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Logeerzorg

Logeerzorg is bedoeld om mantelzorgers te ontlasten door tijdelijke opvang te bieden aan mensen met een ziekte, beperking, een psychische aandoening of dementie.

Bent u mantelzorger?

Dan kunt u gebruik maken van logeerzorg. Bij logeerzorg wordt de zorg van de mantelzorger, in goed overleg, tijdelijk helemaal overgenomen.

Wilt u iemand aanmelden voor logeerzorg of wilt u meer informatie?

Neem voor het aanvragen van logeerzorg contact op met Sociaal VraagPlein Zij brengen u in contact met de Wmo-consulent. Hij of zij beoordeelt of logeerzorg voor u mogelijk is. Eerst wordt er gekeken of de bedden in onze eigen gemeente beschikbaar en geschikt zijn.

Wanneer dit niet zo is of u liever gebruik wil maken van logeerzorg buiten de gemeente, kan er gebruik gemaakt worden van de plekken in de regio. Het Sociaal VraagPlein is er maandag tot en met vrijdag van 8 tot 12 uur via (0548) 85 48 36 of sociaalvraagplein@rijssen-holten.

  • Korte tijd in een woonzorgcentrum in Rijssen of Holten
  • Bedoeld voor de mantelzorger om even rust te hebben
  • Verblijf is kort; van 1 nacht tot ongeveer 2 weken
  • Kan meerdere keren per jaar
  • Met toestemming van de Wmo-consulent
  • Voor volwassenen met zorgvraag*
  • Het lijkt zoveel mogelijk op thuis, met hetzelfde ritme en dagbesteding
  • Professionele zorg
  • Speciale zorgafspraken zijn mogelijk
  • Het is gratis (behalve de eigen Wmo-bijdrage)

De volgende locaties stellen een kamer beschikbaar voor logeerzorg:

  • Zorggroep Sirjon (Huize Maranatha, Rijssen)
  • Carinova (De Diessenplas, Holten)
  • Carint Reggeland biedt extra gespecialiseerde zorg.

Zeer specialistische zorg is niet altijd mogelijk. Complexe ouderenzorg vaak wel, als het binnen de regels past. De Wmo-consulent beslist of het kan.

Naast de 2 logeerzorg plekken in onze gemeente zijn er ook een aantal plekken in Twente. Dit houdt in dat er in heel Twente bedden staan die gereserveerd zijn voor logeerzorg. U kunt ook gebruik maken van deze plekken. De logeerzorgbedden in Twente zijn een samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders, Menzis en alle 14 Twentse gemeenten.

Een mantelzorger zorgt veel voor iemand, soms wel 24 uur per dag. Die zorg wordt steeds zwaarder. De mantelzorger ‘groeit’ daarin mee, maar op een gegeven moment is het te veel. Dat kan voor de mantelzorger vervelende gevolgen hebben. Het zou fijn zijn als de mantelzorger af en toe wat tijd voor zichzelf heeft.

Een korte adempauze voor mantelzorgers

Dat kan bijvoorbeeld door even uit te rusten of op vakantie te gaan. Dan is het belangrijk dat degene die verzorgd wordt, tijdelijk in andere goede handen is. In een woonzorgcentrum in de buurt waar hij of zij professioneel en met veel liefde verzorgd wordt. Dat kan nu in onze gemeente.

De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) wil wat doen voor de mantelzorgers

De ASD heeft een ongevraagd advies uitgebracht over logeerzorg (ook wel respijtzorg genoemd). Edwin Kamp, voorzitter van de ASD: “Woonzorgcentra hebben niet genoeg middelen om mensen op te vangen die voor een korte tijd zorg nodig hebben. Dat zijn bijvoorbeeld volwassenen met dementie of een lichamelijke beperking die thuis door een ander worden verzorgd. De mantelzorger heeft vaak niemand anders die kan helpen. Daardoor kan de mantelzorger het te zwaar krijgen. Daar moeten we iets aan doen.”

Er is een ‘logeerzorg’ proef voor een jaar

Wethouder Ben Beens zag direct dat het nodig is om dit op te pakken. Dat geldt ook voor de gemeenteraad, die extra geld heeft gegeven. Hiermee kan iemand die zorg nodig heeft, een korte tijd in een woonzorgcentrum zijn. Daar krijgt diegene alle nodige zorg. De mantelzorger heeft dan even rust. Dit kan meerdere keren per jaar, zonder kosten.

Het ritme en de activiteiten van thuis blijven zoveel mogelijk hetzelfde

‘De drempel om de zorg even uit handen te geven, kan groot zijn voor mantelzorgers.’ Dat zegt Corianne Mandersloot van Zorggroep Sirjon. ‘Daarin kunnen we hen geruststellen. De eigen dagbesteding, uitstapjes, bezoekjes en hulp van familie kunnen gewoon doorgaan. Dat blijkt heel goed uit te pakken.’