Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Welstand

Gaat u bouwen of verbouwen? Of wilt u reclame plaatsen? Dan krijgt u te maken met welstand. Bouwwerken en (permanente) reclames moeten voldoen aan bepaalde welstandseisen. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit van de omgeving van een straat, buurt, wijk of streek te behouden en te versterken.

Stadsbouwmeester

Voor een inschatting of een bouwwerk of reclame aan de welstandseisen voldoet, hebben wij een stadsbouwmeester van Het Oversticht aangesteld. Een stadsbouwmeester adviseert ons.

Aanpak

  • Wij vragen de stadsbouwmeester een controle uit te voeren bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.
  • De stadsbouwmeester kijkt of een bouwwerk bouwkundig goed in elkaar zit. Verder kijkt de stadsbouwmeester of een bouwwerk of reclame wat betreft uiterlijk, de kleur en het materiaal in de omgeving past.
  • Een negatief advies van de stadsbouwmeester betekent nog niet dat wij de vergunning moeten weigeren. Vaak kunt u in overleg aanpassingen doen om alsnog tot een haalbaar plan te komen.

Vraag vooraf advies

Om te voorkomen dat u onverwacht met een negatief advies van de stadsbouwmeester wordt geconfronteerd, kunt u al vóór het indienen van uw aanvraag een oordeel over uw plannen vragen. Vaak kunt u zo tijd en kosten besparen, omdat u uw plannen in een vroeg stadium kunt bijstellen. Wilt u hiervan gebruikmaken, plan dan een vooroverleg.

  • U vraagt het vooroverleg aan via het Omgevingsloket.
  • U kiest voor aanvraag/melding.
  • Log in met DigiD.
  • Volg dezelfde instructies als bij een aanvraag omgevingsvergunning.
  • Bij de laatste stap klikt u de knop vooroverleg.
  • Let op: bij een uitgebreid bouwplan kiest u in het omgevingsloket voor de activiteit ‘bouw’. Hier vraagt u het vooroverleg aan voordat u de aanvraag indient.

Het vooroverleg kost € 250,-. Dit bedrag wordt in mindering gebracht als u een definitieve aanvraag doet.

Als u vergunningvrij kunt bouwen, heeft u geen advies van de stadsbouwmeester nodig. Ook is een welstandstoets vaak niet nodig als u een tijdelijk bouwwerk plaatst. Aan een advies van de stadsbouwmeester over een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. Deze kosten bedragen ongeveer 3% van de bouwsom.