Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Veilig op vakantie

In de vakantieperiode zijn inbrekers en overvallers vaak actief. Op deze pagina vindt u tips om veilig op vakantie te kunnen en woninginbraken en woningovervallen te voorkomen.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

De vakantieperiode staat voor de deur. Veel mensen gaan op vakantie of een dagje weg. Helaas is dit ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn of omdat ze een raam open zien staan. Helpt u ook mee het aantal woninginbraken deze zomer nog verder te verlagen? Doet u dan ook mee met de zomercampagne tegen inbraken. Een paar belangrijke tips:

Dagje weg? Deur op slot!

Mooi weer betekent vaak ook openstaande ramen en deuren. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen, maar ook poorten en garages, op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie bellen via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Thuisblijvers

Gaat u niet op vakantie? Ook dan is het volgens de politie niet onverstandig om maatregelen te treffen. Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer, waardoor een inbreker zo naar binnen kan sluipen. Sluit daarom altijd alle deuren en ramen en vergeet ook het wc-raampje of de deuren van de garage niet. Ook bij korte afwezigheid, bijvoorbeeld als u boodschappen gaat doen of een gaat rondje wandelen met de hond.

Meer tips

  • Zet de caravan vlak voor vertrek niet op de oprit, aangezien inbrekers vaak door een wijk fietsen op zoek naar potentiële nieuwe woningen.
  • Zorg voor buitenverlichting bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Leg geen kostbare spullen in het zicht, maar berg ze goed op.
  • Zorg voor tijdschakelaars in huis zodat er ook ’s avonds licht brandt in huis.
  • Plaats niet op Facebook of Instagram dat je op vakantie gaat.
  • Kijk voor meer informatie ook op www.politie.nl of www.politiekeurmerk.nl.

Samen met diverse partners én inwoners werken wij aan een veilige woonomgeving voor onze inwoners. Dat doen we niet alleen tijdens deze campagne. Wat kunt u doen om bij te dragen aan een veilige woonomgeving?

  • Deelname WhatsApp-groep: zowel in Rijssen als Holten zijn buurt WhatsApp-groepen actief. Meer informatie hierover vindt u op de pagina WhatsApp-groep voor inwoners
  • Preventieadvies aanvragen bij NoaberBouw via pkvw@noaberbouw.nl

Wees voorzichtig als er een onbekende voor de deur staat. Soms proberen mensen met een smoes uw huis binnen te komen. Zij vertellen bijvoorbeeld een zielig verhaal of doen zich als een ander voor. Als zij binnengelaten worden, slaan ze toe om geld en andere kostbaarheden te stelen. Trap niet in zo’n babbeltruc!

Het begint bij de voordeur

Staat er een onbekende aan de deur? Pas dan op! Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc, kunt u aan de volgende dingen denken:

  • Open de deur niet helemaal, gebruik een kierstandhouder of deurketting;
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen of thuiszorginstellingen komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren;
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Loop niet mee naar buiten, vaak komen oplichters met zijn tweeën.
  • Doe de achterdeur op slot.

Hoe doe je aangifte van een babbeltruc?

Bel 112 als de dader nog in de buurt is. Is de dader al verdwenen? Bel dan (0900) 8844. Doe altijd melding van een babbeltruc. Dit kan ook anoniem.

Kijk voor meer tips om woninginbraken te voorkomen ook op www.politiekeurmerk.nl of op www.politie.nl onder het thema woninginbraak.