Bijeenkomsten voor de buurtbewoners
Op 25 en 26 april 2023 zijn er inloopbijeenkomsten geweest over het plan voor de nieuwbouw van SG de Waerdenborch. Tijdens deze bijeenkomst hebben buurtbewoners laten weten graag meer betrokken te willen worden bij de uitwerking van het plan. Daarom is er een bewonersgroep van 24 deelnemers gevormd.
Op dit moment worden er plannen gemaakt voor hoe de locatie er komt uit te zien
Deze plannen worden inrichtingsschetsen genoemd. Dit zijn nog geen definitieve plannen. Ze geven wel een beeld van hoe de locatie eruit kan komen te zien. Onderwerpen die in een inrichtingsschets staan, zijn bijvoorbeeld parkeren en het groen op de locatie.
In gesprek met de buurtbewoners over de inrichtingsschetsen
Wij zijn erg benieuwd hoe de buurtbewoners denken over de plannen en welke ideeën ze hebben. We hebben daarom een bewonersgroep gevormd. Deze groep bestaat uit 24 buurtbewoners. Op 3 april 2024 is deze groep voor het eerst bij elkaar gekomen. Tijdens deze bijeenkomst zijn enkele modellen toegelicht, waarbij de aanwezigen hun voorkeuren voor de verschillende onderdelen in de modellen konden uitspreken. Er was ook gelegenheid om wensen, ideeën en opmerkingen in te brengen. U kunt het verslag van deze avond teruglezen.
De tweede bijeenkomst heeft wat langer geduurd, omdat we de voetbalverenigingen in Holten de tijd wilden geven om te komen tot een mogelijke fusie. Daarnaast is er gekeken naar de mogelijkheden voor een groter plangebied en zijn de opmerkingen en ideeën van de eerste bijeenkomst van de bewonersgroep uitgewerkt in een eerste ontwerp. De tweede bijeenkomst heeft afgelopen 1 april 2025 plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst is het laatste ontwerp getoond en is toegelicht hoe we tot dit ontwerp zijn gekomen. De vragen die tijdens deze bijeenkomst gesteld zijn, hebben we hieronder beantwoord.
Na de zomerperiode plannen we de laatste bijeenkomst voor de omwonenden. Mocht u op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen, meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief.
Vragen en antwoorden
Geen brede hang- en plakplek bij de ingang voor de fietsroute
Onderzocht wordt of de fietsingang te verplaatsen is om deze toch te bundelen met de voetgangersingang in de nabijheid van de entree naar de bestaande parkeerplaats.
Mogelijkheid tot bijvoorbeeld fietsen onder de school parkeren?
Na onderzoek is gebleken dat dit financieel onhaalbaar is. Een fietsenkelder zit qua bouwkosten gelijk met een bouwlaag. Hiervoor is geen budget beschikbaar.
Ontsluiting van de fietsenstalling voor de fietsers zo maken dat de hout/groenwal niet onderbroken wordt aan de straatzijde
Onderzocht wordt of de fietsingang te verplaatsen is om deze toch te bundelen met de voetgangersingang in de nabijheid van de entree naar de bestaande parkeerplaats.
Is een sportveld niet een beter aanzicht voor binnenkomst in Holten? Met daarachter de hogere school? / Overweging om de school naar achteren te plaatsen? Argumenten voor en tegen hierover delen met buurtbewoners
Zoals toegezegd is bekeken wat de voor- en nadelen zijn van het verplaatsen van de school naar de achterzijde van het perceel. Dit heeft als voordeel (voor de omwonenden) dat de gebouwen verder van bestaande woningen af komen te staan. Een dergelijke setting heeft echter ook enkele nadelen. De school wordt dan naast de sporthal gesitueerd, de afstand tussen de gebouw moet minimaal 20 meter zijn om te kunnen voorzien in voldoende lichtinval. Hiermee komt de school ten opzichte van de entree van het terrein ‘achterop’ te staan. Een afstand van 25 meter tot de omliggende beplanting is om die reden ook noodzakelijk. Het omwisselen van de sporthal en school heeft als nadeel dat de sportfuncties weer van elkaar gescheiden worden. En de sporthal helemaal weg valt achter de school.
Wordt er rekening gehouden met toekomstige groei van de school?
Er is in de prognose al rekening gehouden met een zekere groei tenopzichte van de nu bestaande leerling aantal. Maar er is ook ruimte voor uitbreiding richting de noordzijde.
In ontwerp gebouw rekening houden met kleur steen etc. Door het in het landschap in te passen + niet teveel op te laten vallen / Aandacht voor kleurgebruik & gelaagdheid gebouw aan de voorzijde
Een op te stellen beeldkwaliteitsplan geeft in deze fase richting aan de uitstraling van de gebouwen. De opzet is dat de gebouwen zich voegen naar de bestaande en aan te leggen parkachtige setting. Contrast zoeken met het landschap past hier niet bij. Hier zal ook aandacht besteed worden aan de gelaagdheid.
Vergroenen van de wadi-kant (volwassen bomen, niet/gras hoog laten)
De mogelijkheden voor het vergroenen van de wadi aan de zuidzijde van de Larenseweg vallen buiten het plangebied. Maar dit wordt nagevraagd bij groenbeheer. De waterberging aan de zijde van de school is geen wadi, maar een waterpartij. De wijze van vergroening wordt nader ingevuld in de inrichtingsschets. Details over beplantingssoorten en beheer komen later in het proces.
Groenwal langs de Larenseweg versterken en meer bladhoudend voor fraaier aangezicht in de winter
Deze suggestie wordt meegenomen in de verdere uitwerking van het inrichtingsplan voor de komende fase.
Aandacht voor groenvoorziening aan voorzijde zodat zicht beperkt wordt
Er wordt gekeken in hoeverre verbreding van de groenzone aan de Larenseweg mogelijk is. Daarbij wordt ook gekeken naar de aanplant van bomen langs de Larenseweg zelf.
Sedumdaken en groene gevels vooral op de kopse kant die richting de Larenseweg staat
De suggestie van sedumdaken moet gezien worden in samenhang met de keuze of een deel van de energievoorziening via zonnepanelen plaatsvindt. Een groene gevel hoort tot de mogelijkheden, maar met de wens om te vergroenen aan dezelfde zijde (langs de Larenseweg) moet bekeken worden of er wel voldoende lichtinval aanwezig blijft.
Bomen toevoegen in wadi aan de woonwijkzijde om zicht vanuit wijk te verbeteren en zicht vanaf straat op school te behouden
De mogelijkheden voor het vergroenen van de wadi aan de zuidzijde van de Larenseweg (Woonwijkzijde) valt buiten het plangebied. Met de afdeling openbaar groen wordt afgestemd wat de mogelijkheden zijn voor het vergroenen van de wadi.
Rekening houden met meer geluid (leerlingen, auto’s, gebouw, verkeersbewegingen, meer sport, dag en nacht) / Geluid studie uitvoeren naar effecten op de omgeving
In deze fase is gebruik gemaakt van de VNG afstandsnormen. Voor een middelbare school geldt een afstandsnorm van 30 meter. Aan deze afstand voldoet de school ruimschoots. In deze fase is er dan ook geen noodzaak voor nader onderzoek. In de fase van wijziging omgevingsplan en de vergunningsfase zullen de noodzakelijke onderzoeken (verkeer, sport en ventilatoren) uitgevoerd worden.
Aanvullend wordt geen verblijfsruimte tussen de meest nabije gevel en de Larenseweg gesitueerd. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor een groene inpassing.
Aandacht voor voldoende geluidbuffer aan de voorzijde
Gekeken wordt naar de mogelijkheid om in het inrichtingsplan meer groen buffer langs de Larenseweg te realiseren, hierbij wordt de buitenruimte voor de leerlingen ook verder weg van de woonbebouwing geplaatst.
Waarom wordt de bestaande ingang van OKIA niet meer gebruikt?
Vanuit verkeersveiligheid is het ongewenst extra afslaand verkeer op de Larenseweg te realiseren. Een ingang voor fietsverkeer zou mogelijk zijn maar bundeling heeft de voorkeur zodat verkeersstromen voorspelbaar worden en betere controle mogelijk is.
Fietsontsluiting vanaf het hockeyveld om het Vletgoor te ontlasten
Een sociaal veilige fietsontsluiting via de hockeyvelden over de wetering via de velden naar het sportpark/school is niet eenvoudig te realiseren. Voor de school is het duidelijk dat een zeer beperkt deel van de leerlingen via de Aaltinksweg/Koningin Wilheminastraat komt, dat geldt voor een deel ook voor de sporthal gebruikers. Ook geeft een dergelijke ontsluiting geen zekerheid dat het Vletgoor niet alsnog gebruikt wordt. Ons voorstel is om betere fietsontmoedigende voorzieningen te treffen waarmee het onaantrekkelijk wordt gebruik te maken van het Vletgoor. Hierbij zal de toegankelijkheid voor kinderwagens en mindervaliden niet uit het oog verloren worden.
Het Blauw Wit veldje wordt nu gebruikt door kinderen (basisschool) trapveldje kan die functie terugkomen?
In overleg met de toekomstige gebruikers van het sportveld wordt bekeken in welke vorm dit veld ook gebruikt kan worden voor de buurtkinderen. Afspraken hierover kunnen in een latere fase gemaakt worden.
Inkijk vanuit schoolgebouw (AVG, privacy wetgeving in acht nemend) voor directe omwonenden
De AVG ziet niet toe op inkijk vanuit gebouwen maar over het opslaan van persoonsgegevens. De privacy wetgeving opgenomen in het Burgerlijk Wetboek geeft alleen regels voor ramen en balkons binnen twee meter van de erfgrens. Er wordt rekening gehouden met privacy in het kader van een goed en verantwoord ruimtegebruik waarbij alle belangen worden gewogen. De aanwezigheid van bestaand en plaatsing van nieuw groen in combinatie met de afstand menen wij niet dat op voorhand onevenredige inbreuk op de privacy ontstaat.