Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Maak het oplichters niet te gemakkelijk: voorkom phishing en smishing

12 februari 2024

Nu we allemaal steeds vaker online zijn, is het extra belangrijk om alert te zijn op digitale criminaliteit. Voorbeeld daarvan zijn phishing en smishing. Daarbij sturen criminelen een e-mail of een sms met een link.

In het bericht vragen criminelen u om op de link te klikken. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Zo proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of uw inloggegevens. Met deze informatie kunnen ze veel geld van u stelen.

Een nepbericht is moeilijk te herkennen

Criminelen worden steeds slimmer en het is steeds moeilijker om een nepbericht en een echt bericht uit elkaar te houden. Houd altijd het volgende in gedachten:

  • Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let dan op. Criminelen laten het vaak lijken alsof het veel haast heeft.
  • Check het e-mailadres van de afzender. Komt dat overeen met een eerdere e-mail die u van deze afzender gekregen hebt?
  • Wat staat er boven de e-mail? Als u klant bent bij een bedrijf, dan weten ze uw naam. Alleen ‘geachte heer / mevrouw’ is dus verdacht.
  • Leg de mail naast een eerdere mail van die organisatie, waarvan u zeker weet dat die echt is. En vergelijk ze met elkaar.

Heeft u een verdachte mail of sms gekregen?

Doe dan het volgende:

  • Klik nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage.
  • Twijfelt u? Bel dan de organisatie waar het om gaat (bijvoorbeeld uw bank) en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. Gebruik niet het telefoonnummer uit de e-mail, want deze kan nep zijn.
  • Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken.
  • Controleer de link op checkjelinkje.nl.

Interessante websites

Liever iemand aan de lijn? Getrainde vrijwilligers helpen u op weg met al uw digivragen over je computer, laptop, mobiel én tablet. Bel de DigiHulplijn gratis van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur via (0800) 15 08.

Toch slachtoffer geworden?

Doe aangifte of een melding bij de politie. Daarvoor belt u (0900) 88 44.

Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel slim te werk. Iedereen kan slachtoffer worden.