Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
Gepubliceerd op 08 maart 2021
Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.
Wat is de TONK?
De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor inwoners die weinig inkomen hebben als gevolg van de coronamaatregelen. En hierdoor problemen hebben met het betalen van de woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water. De TONK regeling is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet), waarbij gemeenten eigen keuzes kunnen maken. Daarom kunnen de mogelijkheden en hoogte van bijdragen per gemeente verschillen.
Voor wie?
De TONK is bedoeld voor huishoudens die als gevolg van het coronavirus te maken hebben met een terugval in hun inkomen en daardoor noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen voldoen. Het maakt niet uit of u in loondienst bent, een ondernemer bent of dat u een uitkering ontvangt. Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op je WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u kijken of u voor een TONK-uitkering in aanmerking komt. Medewerkers van de gemeente helpen u graag verder.
Voor ondernemers
Bent u een zelfstandig ondernemer en heeft u door de coronamaatregelen opdrachten zien verdwijnen? Dan kunt u ook recht hebben op deze TONK-uitkering. De TONK kan een aanvulling zijn op de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Als daarmee het inkomen onvoldoende is.
De hoogte van de TONK
De hoogte van de TONK tegemoetkoming verschilt per situatie. De gemeente kijkt onder andere naar de hoogte van uw woonkosten, uw inkomen en uw vermogen en welk deel van de kosten u als aanvrager nog zelf kan betalen. De TONK tegemoetkoming is een tijdelijk hulpmiddel om u financieel te ondersteunen en u door deze fase heen te helpen.
Hoe lang duurt de TONK?
U kunt de TONK tegemoetkoming in de periode januari tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden ontvangen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig hebt. Een aanvraag kunt u vanaf 1 maart indienen bij ons. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal VraagPlein. U kunt hen bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 12.00 uur op (0548) 854 836. Of stuur een mail naar sociaalvraagplein@rijssen-holten.nl.
TONK aanvragen
Ik wil een TONK-uitkering aanvragen
Met dit formulier kunt u een aanvraag doen voor een TONK-uitkering. Deze uitkering is een tijdelijke financiële ondersteuning voor het betalen van uw noodzakelijke kosten. Het gaat hierbij met name om vaste woonlasten zoals huur of hypotheek, gas, water en elektriciteit.
Wat zijn de voorwaarden?
U kunt de TONK-uitkering alléén aanvragen als u door de coronacrisis in financiële problemen bent gekomen en als gevolg daarvan uw noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunt betalen. Bent u om andere redenen in financiële problemen gekomen? Dan komt u niet in aanmerking voor deze uitkering.
Wat kunt u aanvragen?
U kunt een aanvraag doen voor een TONK-uitkering. De aanvraag kunt u met terugwerkende kracht doen tot de eerste van de maand voorafgaand aan de maand waarin u de aanvraag indient. Er is één uitzondering: in de maand maart kunt u de TONK-uitkering aanvragen vanaf 1 januari 2021. De TONK-uitkering eindigt op 1 juli 2021, maar eerder als u deze niet meer nodig heeft.
Wat moet u doen?
- U vult de vragen naar waarheid in. U verklaart dat u als gevolg van de coronacrisis veel minder inkomsten heeft en daardoor uw noodzakelijke kosten, zoals de vaste woonlasten, niet kunt betalen.
- U levert kopieën/scans van alle bewijsstukken in (uploaden). Zorg ervoor dat de bewijsstukken compleet zijn. De gemeente bewaart uw gegevens en bewijsstukken in een dossier.
- U ondertekent dit aanvraagformulier met uw DigiD. Heeft u een partner? Dan moet u de aanvraag beiden ondertekenen.
Wanneer krijgt u de TONK-uitkering?
Als u dit aanvraagformulier volledig heeft ingevuld, geeft dit nog géén recht op de TONK-uitkering. De gemeente zal uw gegevens bekijken en een besluit nemen over uw aanvraag. Misschien wordt u om extra informatie gevraagd. De gemeente streeft ernaar om u uiterlijk binnen 4 weken te laten weten waar u aan toe bent.
Worden uw gegevens gecontroleerd?
Ja, de gemeente kan zowel bij de aanvraag, als ook achteraf uw gegevens controleren. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u en uw partner opvragen die relevant zijn voor de regeling. Zo kan de gemeente controleren of u het juiste bedrag aan uitkering heeft ontvangen.
Blijkt bij controle dat u te veel heeft ontvangen? Dan moet u het teveel ontvangen bedrag terugbetalen. Heeft u te weinig ontvangen? Dan betaalt de gemeente nog een bedrag na.
Telt deze uitkering mee als inkomen als ik een Tozo-uitkering ontvang?
Nee, de uitkering telt niet mee als inkomen als u ook een Tozo-uitkering ontvangt.
Heeft u vragen?
Het Sociaal VraagPlein helpt u graag verder. U kunt hen bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 12.00 uur op (0548) 854 836. Of stuur een mail naar sociaalvraagplein@rijssen-holten.nl.