Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Open Monumentendag 2023

30 augustus 2023

In het weekend van 9 en 10 september openen in heel Nederland historische gebouwen hun deuren voor het publiek.

Op zaterdag 9 september doen ook monumenten in Rijssen-Holten mee! Het is dé kans om een pand te bezoeken waar je normaal niet komt. Naast panden zijn ook historische begraafplaatsen te bezoeken en worden op verschillende locaties activiteiten georganiseerd.

Open monumenten Dijkerhoek

Korenmolen De Hegeman

De molen is deze dag gratis te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Neem gerust een kijkje in de molen. De deskundige molenaars lichten de werking van de molen graag toe. Daarnaast kunt u zien hoe graan op ambachtelijke wijze tot meel wordt gemalen.

Open monumenten Holten

Erve “Moanschien”

Beleef het gevoel van vroeger in onze monumentale streekeigen schuur waar de tijd heeft stilgestaan. U bent van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur bij Erve ‘’Moanschien” aan Maneschijnsweg 9.

Palazzo

Het Palazzo pand voorheen pastorie aan de Oranjestraat 40 in Holten is opengesteld van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het pand is prachtig gerenoveerd. U kunt u laten rondleiden door de eigenaar

Dorpskerk Holten

De Dorpskerk en het Naber-orgel zijn te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

De Oudheidkamer Hoolt’n

Het voormalige gemeentehuis in het centrum van Holten is geopend van 13.30 tot 16.00 uur. De Oudheidkamer Hoolt’n toont de exposities Boskop’n doo, Beeld en geluid in de vorige eeuw, werkgroep Textiel presenteert kleding en attributen zoals de huisvrouw vroeger de boodschappen deed en de werkgroep Mariniers brengt het thema Wintertraining Noorwegen/Schotland (Arctic).

Open monumenten Rijssen

Kasteel de Oosterhof en oude begraafplaatsen

Er zijn gratis rondleidingen door het kasteel waarbij de nadruk ligt op het gebouw. Dit is om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Ook wordt er gezorgd voor een presentatie in het baarhuisje van de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg en een rondleiding over de Rooms Katholieke begraafplaats.

Rijssens Leemspoor

Het Leemspoor rijdt deze dag weer: de trein vertrekt dan om 13.00, 14.30 en 16.00 uur vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b. U kunt genieten van de treinrit, van het bekijken van ons museale materieel en van de gedeelde informatie door onze vrijwilliggers. Voor meer informatie kijk op www.leemspoor.nl.

Pelmolen ter Horst en de Enterse Zomp

Windenergie is een schone energiebron die in onze tijd (weer) volop in de belangstelling staat. In het oude industrieel monument de Pelmolen was circulariteit met balken uit Westfalen, ruim 250 jaar geleden al van toepassing. En sinds die tijd wordt er met behulp van windkracht, op een schone, duurzame wijze olie geproduceerd. De molen is van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De toegang is op deze dag gratis.

De Enterse Zomp vaart van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 16.00 uur. Per vaart is er een boek ‘Zoon van de Zompen schipper’ te winnen. Kinderen varen onder begeleiding mee voor € 1,- en volwassenen voor € 2,-. We varen nog met de oude boot ‘de Recht door Zee’.

Schildkerk

De Schildkerk is open tussen 14:00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen verzorgd door gidsen. Daarnaast kunt u genieten van het orgelspel.

H. Dionysiuskerk

De H. Dionysiuskerk is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Op verzoek worden er ook rondleidingen gegeven.