Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vergroening Van den Broekestraat

Dit nieuwsbericht is verlopen.
15 mei 2023

De buren van de Van den Broekestraat in Rijssen zijn flink aan het vergroenen geslagen. Zaterdag 13 mei hebben ze samen de geveltuintjes aangelegd met de plantjes die door de gemeente aangeboden zijn.

Vorig jaar heeft Michel Pas zich, samen met een aantal buren, opgegeven voor De Groene Tuin Challenge van GroenDoen en de gemeente. “Een van onze buren was op vakantie in Italië. Ze zagen daar een straat waar allemaal mooie bloempotten stonden met veel groen. Dat zag er supermooi uit. Wij dachten toen, zoiets willen wij ook.” Met dit idee meldde Michel Pas zich samen met een aantal buren aan voor De Groene Tuin Challenge. “Daarna zijn we in contact gekomen met de gemeente. Na een gesprek ontstond het idee om niet alleen geveltuintjes aan te leggen, maar ook de plantvakken in de straat te vergroten en te vergroenen. Wij hebben dit samen met de gemeente gedaan en kregen veel vrijheid. Zo hebben we zelf de plantvakken mogen intekenen en de grootte van de geveltuintjes mogen bepalen.”

Vergroenen helpt tegen klimaatverandering, hittestress en wateroverlast

Daarom heeft GroenDoen samen met de gemeente opgeroepen om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Dit is belangrijk omdat het weer in Nederland steeds extremer wordt. Hevige regenbuien worden afgewisseld door periodes van droogte en hitte. Hierdoor ontstaan problemen zoals wateroverlast en hittestress. Meer groen helpt deze problemen tegen te gaan. Groen gaat wateroverlast tegen, koelt de omgeving als het warm is en houdt water vast wanneer het droog is. De buren uit de Van den Broekestraat vinden dit ook belangrijk. Michel: “Elke buur heeft zijn eigen reden om mee te doen met het vergroenen. De een vindt het leuk omdat er meer sfeer door ontstaat. Maar een ander doet weer mee omdat meer groen goed is voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Ook het verhelpen van wateroverlast is voor een aantal buren ook belangrijk.”  

Zaterdag 13 mei hebben de buren samen hun geveltuintjes ingeplant

“De planten die we in de geveltuintjes hebben gezet mochten we zelf uitkiezen. De gemeente heeft er een aantal geadviseerd waaruit we konden kiezen. Ze hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met hitte, droogte en strooizout. Dat was handig omdat alle planten daardoor geschikt zijn voor onze straat,” aldus Michel. Het vergroenen van de straat hebben ze met alle buren gedaan. Zaterdag is de straat eventjes afgezet en werd er genoten van koffie met wat lekkers.

Zelf aan de slag met vergroenen? Neem dan contact op met de gemeente

U kunt niet zomaar zelf een geveltuin aanleggen. Neem hiervoor eerst contact op met ons op, we denken graag met u mee. U kunt een geveltuin of andere wensen voor vergroening melden via duurzaam@rijssen-holten.nl.

Heeft u een versteende achtertuin of voortuin? Dan kunt u zonder toestemming aan de slag met het vervangen van uw tegels door groen. Voor tips over vergroenen kunt u kijken op www.groendoenwij.nl/tips.