Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Winnaars Erfgoedpluim 2023

Dit nieuwsbericht is verlopen.
13 september 2023
Uitreiking Erfgoedpluim 2023 aan de heer en mevrouw Kwakernaak. Op de foto staan van links naar rechts wethouder Wessels, mevrouw Kwakernaak, de heer Kwakernaak en de heer Nijkamp namens de Erfgoedadviesraad.

De winnaars van de Erfgoedpluim 2023 zijn bekend. Derk Jansen heeft met zijn inzet voor herstel van de oude Walkerk een bijdrage geleverd aan het behoud van erfgoed in Rijssen. Hetzelfde geldt voor Wim Kwakernaak voor het behoud en onderhouden van zijn stadsboerderij en woonhuis aan de Kerkstraat 5 in Holten.

Herstel Walkerk

Onder de bezielende leiding van Derk Jansen is een prestatie geleverd die er zijn mag. De oude gevel van de Walkerk in Rijssen is in ere hersteld. Zelfs met een unieke inkijk in de kerk. De heer Jansen heeft zich als het ware vastgebeten in de materie en grondig verdiept in de historie van het kerkgebouw en de eigendomsverhoudingen. De (vakbekwame) bedrijven die door hem zijn benaderd, zijn er onder zijn leiding in geslaagd om een project neer te zetten dat gezien mag worden.

Uitreiking Erfgoedpluim 2023 aan de heer Jansen. Op de foto staan van links naar rechts de heer Jansen, de heer Slagman namens de Erfgoedadviesraad, wethouder Wessels en de heer Nijkamp namens de Erfgoedadviesraad.

Stadsboerderij Kerkstraat 5

De bewoner/eigenaar de heer Wim Kwakernaak geeft aan dat zo’n oude woning het nodige onderhoud vraagt, juist ook om het karakteristieke te behouden. Hij probeert dat zoveel mogelijk zelf te doen. Dit voorjaar heeft hij het pand dan ook een volledige schilderbeurt gegeven, Een hele klus, waar hij veel positieve reacties van passerende wandelaars op kreeg. Vooral ook omdat het Pieterpad langs het pand loopt. De karakteristiek van het pand is intact en ziet er goed onderhouden uit. Het geeft het pand als voormalige dorpsboerderij en dit stukje Kerkstraat de historische uitstraling en erkenning, die juist op deze plek tot uitdrukking komt.

Uitreiking Erfgoedpluim 2023 aan de heer en mevrouw Kwakernaak. Op de foto staan van links naar rechts wethouder Wessels, mevrouw Kwakernaak, de heer Kwakernaak en de heer Nijkamp namens de Erfgoedadviesraad.

Erfgoedadviesraad

De Erfgoedadviesraad heeft waardering voor de manier waarop de panden en bijbehorende aankleding met behoud van zijn karakteristieken worden onderhouden en bewaard. Het uitdragen van de geschiedenis en met aandacht van de erfgoedwaarde, zorgt er voor dat deze panden een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Deze waardering in de vorm van het toekennen van de Erfgoedpluim aan beide heren is dan ook zeker op zijn plaats.

Over de Erfgoedpluim

De Erfgoedpluim is een initiatief van de Erfgoedadviesraad in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten. De pluim is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de instandhouding van het ruimtelijk erfgoed in Rijssen-Holten.