Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Inkoop en aanbestedingen

Gemeenten zijn niet volledig vrij om te beslissen met wie en onder welke voorwaarden zij zaken willen doen. Daarom is het goed dat u zich als ondernemer vooraf verdiept in de gemeente als mogelijke opdrachtgever. Er zijn verschillende branche- en ondernemingsverenigingen die u hierover kunnen informeren. Ook kunt u op diverse websites terecht voor informatie:

Als gemeente hebben we een publicatieplicht voor alle opdrachten vanaf een bepaald bedrag:

  • Diensten en Leveringen: vanaf € 221.000,-
  • Werken: vanaf € 5.538.000,-

Deze publicaties plaatsen wij op de website Tenderned. Als ondernemer kunt u zich gratis inschrijven op Tenderned. U geeft zelf aan in welk type opdrachten u geïnteresseerd bent. U ontvangt automatisch bericht als een opdracht op uw bedrijf van toepassing is.

Soort aanbestedingWerkenLeveringenDiensten

Enkelvoudig Tot € 50.000,- Tot € 30.000,- Tot € 30.000,-
Meervoudig Vanaf € 50.000,- tot € 1.500.000,- Vanaf € 30.000,- tot Europees drempelbedrag Vanaf € 30.000,- tot Europees drempelbedrag
Nationaal (Openbaar of niet-openbaar) Vanaf € 1.500.000,- tot Europees drempelbedrag Niet van toepassing Niet van toepassing
Europees Vanaf Europees drempelbedrag (€ 5.538.000,- (1 januari 2024-31 december 2025) Vanaf Europees drempelbedrag (€ 221.000,- (1 januari 2024-31 december 2025) Vanaf Europees drempelbedrag (€ 221.000,- (1 januari 2024-31 december 2025)

De gemeente kan, met goede onderbouwing, kiezen voor een lichtere of een zwaardere procedure. Hierbij geldt 1 uitzondering: zodra de opdrachtwaarde de Europese drempel heeft bereikt, moet er Europees aanbesteed worden. Wij mogen geen opdrachten splitsen om onder dit bedrag te blijven en op deze manier een lichtere procedure te kunnen volgen. Omgekeerd mogen wij ook geen opdrachten samenvoegen die als aparte opdrachten behandeld kunnen worden.

Als gemeente willen we onze inkoop- en aanbestedingstrajecten zo transparant en efficiënt mogelijk laten verlopen. Sommige inkoop en aanbestedingen verlopen daarom volledig digitaal. Twentebreed is ervoor gekozen dit via de website www.mercell.com te doen. Wij gebruiken Mercell source-to-contract wanneer wij denken dat dit passend is bij de opdracht, procedure en/of de markt(partijen). Op Mercell source-to-contract vindt u ook aanbestedingen van niet-overheden.

Als ondernemer kunt u zich gratis inschrijven bij Mercell source-to-contract. U krijgt automatisch bericht als er een aankondiging op uw bedrijf van toepassing is.

Meer informatie over inkoop- en aanbestedingstrajecten vindt u op de website van het Ondernemersplein.

We vinden het belangrijk dat lokale en regionale ondernemers daar waar mogelijk de kans hebben om een opdracht van de gemeente te pakken. Dit is ook in het beleid opgenomen. We benadrukken wel dat met het (nieuwe) beleid geen sprake is van protectionisme en dat niet-lokale ondernemers ook nog steeds kans maken op opdrachten. Met dit uitgangspunt borgen we dat we oog hebben voor de belangrijke taak die lokale en regionale ondernemers vervullen voor de economie en werkgelegenheid in de omgeving.

Waar mogelijk gebruiken we onze positie als opdrachtgever om arbeidsparticipatie van specifieke doelgroepen uit de samenleving te realiseren. De afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat het niet wenselijk hier een uniforme werkwijze voor vast te leggen. In plaats daarvan zoeken wij (in samenspraak met ondernemers(organisaties)) en regiogemeenten naar optimale invulling van deze doelstelling.

Manifest Duurzaam Inkopen

Met de ondertekening van het Manifest Duurzaam Inkopen verklaren we duurzaam inkopen volgens de nieuwe aanpak uit te voeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via (0548) 85 48 54.