Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DuMo-advies voor duurzame monumenten

Erfgoed bewaren maar toch verduurzamen. Door middel van het DuMo-advies kan het allebei. Deze woningen hebben vaak een rijke geschiedenis. Om deze te behouden hebben de gebouwen zorgvuldige renovaties nodig. Zeker om ze toekomstbestendig en duurzaam te maken.

Wilt u een DuMo-Advies aanvragen?

Bent u eigenaar van een monument? Dan kunt u een DuMo-advies aanvragen door te mailen naar erfgoed@rijssen-holten.nl.

Ervaring van DuMo-advies aanvrager Jarno Nijkamp

Jarno Nijkamp is eigenaar van een monumentale woning uit 1921. Hij heeft voor zijn woning een Duurzaam Monumentenadvies aangevraagd bij de gemeente. Samen met wethouder Erik Wessels praat hij over het belang, de voordelen en de hindernissen die komen kijken bij het verduurzamen van monumenten. Lees het ervaringsverhaal van Jarno hieronder verder.

Jarno Nijkamp in gesprek met wethouder Erik Wessels

Het huis van Jarno Nijkamp is inmiddels 102 jaar oud. De woning heeft een bijzondere geschiedenis. Het was ooit de dienstwoning van de jachtopziener van de familie ter Horst. Het koetshuis bevindt zich aan de andere kant van het park. Hoewel het huis in de loop der jaren gerenoveerd is, met name door de vorige eigenaar, zijn er nog enkele duurzaamheidsuitdagingen die aangepakt moeten worden.

Duurzaamheid van groot belang

Voor de familie Nijkamp is duurzaamheid erg belangrijk. Ze willen niet alleen bijdragen aan het behoud van de natuur, maar ook besparen op energiekosten. De stijgende gas- en elektriciteitsrekeningen hebben hun aandacht getrokken. Dit komt doordat de kosten bijna verdubbeld zijn sinds ze in 2019 in het huis zijn gaan wonen. “We willen de eer van het huis in stand houden. Het oude behouden maar wel verduurzamen. Op deze manier willen we het woongenot verbeteren en energieverspilling tegengaan,” vertelt Jarno.

Duurzaam Monumentenadvies (DuMo-advies)

Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor verduurzaming van hun monumentale woning, hebben ze een Duurzaam Monumentenadvies (DuMoadvies) aangevraagd. Jarno Nijkamp: “We wilden graag weten welke verbeteringen we kunnen aanbrengen. De snelle dingen zie ik ook, zoals enkelglas dat er nog in zit en de kieren in deuren. Je weet dat je een oud huis hebt dus helemaal dicht krijg alle naden en kieren toch niet. Maar toch ik vond het belangrijk dat iemand meekeek die er echt verstand van heeft, en rekening houdt met de monumentale status van ons huis.”

“Erfgoed is je identiteit”

De waardering voor monumenten in Rijssen-Holten groeit. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze behouden blijven. Vooral omdat er in de jaren’70 veel panden zijn gesloopt. Wethouder Erik Wessels vindt het mooi om te zien dat erfgoed zo gewaardeerd wordt: “Monumenten dragen niet alleen bij aan het behoud van de geschiedenis, maar ook aan de identiteit van Rijssen-Holten. Het is heel belangrijk dat monumenten blijven bestaan. Zodat we deze geschiedenis kunnen doorgegeven aan toekomstige generaties. Zoals het verhaal van de familie Ter Daarnaast heeft erfgoed ook een verbindende factor. Het geeft ons een gezamenlijk punt om terug te kijken op de geschiedenis. Het DuMo-advies is een klein onderdeel om het behouden van monumenten te ondersteunen.”

De uitdaging van verduurzaming

Het verduurzamen van een monumentale woning brengt unieke uitdagingen met zich mee. “De meest effectieve maatregelen, het vervangen van het glas en de verdere isolatie van het pand , gaan niet zomaar. Er komen allerlei regels bij kijken,” geeft Jarno aan. Ondanks deze regels zijn er al enkele kleine aanpassingen gedaan in de woning. Het dichten van naden en kieren en het plaatsen van zware doeken bij de voordeur. “Deze maatregelen zijn genomen om tocht te verminderen. Hoewel het geen grote veranderingen aan het huis zijn, wordt er wel bespaard op het energieverbruik door deze kleine aanpassingen.” Daarnaast staan er grotere maatregelen gepland. We zijn van plan om zonnepanelen op de schuur te leggen. En om een warmtepomp te installeren. Deze aanbevelingen zijn uit het DUMO-advies gekomen. Er zijn in het advies nog meer maatregelen naar voren gekomen. Maar hiervoor hebben we speciale vergunningen nodig omdat we in een monument wonen.”

Rol van de gemeente

Het verduurzamen van monumenten kan een uitdaging kan zijn. Daarom kunnen eigenaren van monumenten een DuMo-advies aanvragen bij de gemeente. Met het advies krijgen eigenaren inzicht in de mogelijkheden en beperkingen op dit gebied. Hierdoor kunnen zij gerichtere stappen zetten. “Het DuMo-advies is er om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen voldoende kennis hebben. We delen daarom dit verhaal, in de hoop andere eigenaren van monumenten aan te moedigen om advies aan te vragen en stappen te zetten,” vertelt de wethouder.

“Laat iemand professioneel meekijken”

Jarno Nijkamp roept alle eigenaren van een monumentale woning op om een DuMo-advies aan te vragen. “Laat iemand professioneel meekijken, juist als je wilt gaan verduurzamen en kosten wilt gaan besparen. Het is zeker zinvol. Want je krijgt een uitgebreid rapport met veel kennis,” vertelt Jarno.