Het verhaal van Aaltje en Maria
Aaltje en Maria leggen vandaag een krans om hun vader te herdenken. Het is dodenherdenking en elk jaar zijn ze erbij om stil te staan bij hen die gevallen zijn. Vandaag wordt hun leven gevierd!
Het begin van de begraafplaats
De begraafplaats is aangelegd in 1935, nadat er een verbod kwam om mensen in en om de kerk te begraven. Moet je je toch eens voorstellen, vroeger was dat heel normaal! Voortaan moesten mensen hun laatste rustplaats buiten het stadscentrum gaan zoeken. Hier was meer ruimte om er iets moois van te maken. Bovendien was het allemaal veel schoner.
Het bijzondere aan de begraafplaatsen in de regio is het grote aantal houten grafmonumenten. Op andere plekken zijn deze monumenten vaak al weg, of ze zijn van steen gemaakt. Over stenen gesproken, weet je nog de stenen Romaanse toren die in 1826 instortte op het schild? Die stenen kan je nu zelf zien zitten. Kijk maar onder in de muur van de begraafplaats aan de Verlengde Oranjestraat.
Herdenken en herinneren
Naast de begraafplaats ligt een oorlogsmonument. Sinds 2010 wordt hier jaarlijks op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht. Sommigen van hen zijn hier in Rijssen begraven. Ook liggen er veel Rijssenaren begraven die belangrijk zijn geweest voor de stad en de omgeving, soms zelfs daarbuiten. Predikanten en doktoren kan je hier bijvoorbeeld vaak terugvinden. Ook Belcampo, een bekende schrijver uit Rijssen ligt hier begraven.
Op de website van de oude begraafplaats zijn hun verhalen te lezen. Ook vind je er meer informatie over de geschiedenis van de begraafplaats en Rijssense gebruiken door de eeuwen heen.