Veelgestelde vragen asielzoekerscentrum (azc) Rijssen-Holten
Wij begrijpen dat u misschien veel vragen heeft rondom de komst van het azc. Daarom beantwoorden wij op deze pagina de meest gestelde vragen over de opvang van asielzoekers in Rijssen-Holten. Algemene informatie over vluchtelingen en asielzoekers vindt u op de website van Vluchtelingenwerk Nederland en op de website van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Staat uw vraag hier niet bij? Mail dan naar opvang@rijssen-holten.nl.
Veelgestelde vragen zijn verdeeld in de volgende categorieën:
- Algemene vragen over opvang in Rijssen-Holten
- Vragen over de geplande locatie Borkeldsweg 57
- Vragen over de dagelijkse gang van zaken in een asielzoekerscentrum
- Overige vragen
Algemene vragen over opvang in Rijssen-Holten
In Nederland heeft iedereen die asiel aanvraagt, recht op opvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt die opvang: veilige huisvesting, noodzakelijke middelen en begeleiding als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst. Het COA vraagt de gemeenten in Nederland om vluchtelingen op te vangen.
Als gemeente zijn wij gastvrij en willen we graag de controle houden op de locatie en het aantal opvangplekken. Daarom hebben we zelf gekeken naar de mogelijkheden. Op deze manier hebben we ook kunnen kijken wat past bij onze gemeente. En, er moet natuurlijk ruimte zijn om de asielzoekers op een menselijke manier tijdelijke opvang te bieden.
Wij hebben alle grond- en woningeigenaren binnen een afstand van 300 meter rond de opvanglocatie een brief gestuurd. De brief is verzonden op 28 juni 2023. Nadat de brief was bezorgd hebben wij een nieuwsbericht gepubliceerd.
Op dinsdag 4 juli 2023 hebben wij een inloopavond georganiseerd voor personen die een uitnodiging hebben gekregen. Naar aanleiding van de grote interesse in deze inloopavond, hebben wij besloten om 2 extra inloopmomenten te organiseren. Op zaterdagochtend 8 juli en woensdagavond 12 juli zijn deze inloopmomenten geweest.
Op 10 juli 2023 is er om 19.30 uur een openbare raadsvergadering geweest over dit onderwerp. Tijdens deze vergadering is er kans geweest om in te spreken. U kunt deze vergadering terugkijken.
Er is een klankbordgroep voor het opstellen van de bestuursovereenkomst. Dit is een overeenkomst tussen het COA en gemeente over allerlei zaken zoals bijvoorbeeld veiligheid. De klankbordgroep met het COA zelf komt later, zodra de eerste bewoners intrekken in het asielzoekerscentrum.
Op 12 september 2023 was de eerste bijeenkomst over het vormen van de klankbordgroep over de bestuursovereenkomst. Tijdens deze bijeenkomst hebben 10 betrokkenen zich aangemeld voor de klankbordgroep.
Bewoners van een asielzoekerscentrum krijgen van de Rijksoverheid een vast bedrag per week voor eten en kleding. De bewoners van een asielzoekerscentrum doen vooral boodschappen in de directe omgeving. Ook kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om lid te worden van een plaatselijke sport- of muziekvereniging. Waar het kan verbinden we de bewoners van het asielzoekerscentrum met bewoners, instellingen, bedrijven en verenigingen in de buurt, en met de rest van de gemeente.
Een asielzoekerscentrum is een bedrijf in het klein. Bij de opening van een asielzoekerscentrum kijken betrokken partijen of het mogelijk is personeel uit de regio aan te nemen. Het onderhouden en schoonmaken van gebouwen en beveiliging zijn werken en diensten die het COA inhuurt vanuit een centraal inkoopbeleid. Leveranciers huren medewerkers vaak lokaal of regionaal in.
De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en maken daarover afspraken met het COA, de politie en andere partijen.
Vooraf maken het COA en wij samen een veiligheidsplan. Hierbij betrekken we de omgeving. Hoe dit er precies uit komt te zien werken we onder andere samen met de klankbordgroep nog verder uit. Het plan werken we uit, voordat we asielzoekers opvangen. Op die manier is het plan gericht op de opvang in onze gemeente.
Het COA is verantwoordelijk voor de controle en veiligheid op het terrein. Voor de controle in de omgeving zijn wij verantwoordelijk.
Vragen over de geplande locatie Borkeldsweg 57
We hebben met verschillende partijen gesproken. Zo hebben we afspraken gemaakt met de eigenaren van BuitenInn voor de opvang van vluchtelingen. We hebben ook gesproken met de eigenaren van de Borkeldsweg 57. Deze plek is in 2016 al eens door het COA afgehuurd voor de opvang van vluchtelingen. Ook nu was deze beschikbaar als opvanglocatie.
We hebben op hoofdlijnen afspraken gemaakt. Die werken we de komende maanden uit naar definitieve afspraken. De totale kosten zijn meer dan alleen het bedrag om het park te kopen. Daarom zeggen we nu nog niks over het aankoopbedrag.
Het college wil een duurzame oplossing voor de opvang. Daarom kopen wij de locatie en verhuren deze voor 10 jaar aan het COA. De huurovereenkomst met het COA eindigt na 10 jaar. We hebben met het COA afgesproken na 5 jaar een heroverwegingsmoment in te plannen en deze op te nemen in de huurovereenkomst. Dat betekent dat we kijken of iedereen zich aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Als dit niet het geval is kunnen wij de huurovereenkomst beëindigen. Naast het heroverwegingsmoment na 5 jaar, is er tussentijds regelmatig overleg over de stand van zaken op dat moment.
Wij gaan het COA een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan geven. Dat betekent dat vluchtelingen langer op het park kunnen blijven. De bestemming ‘verblijfsrecreatie’ die nu geldt, blijft. Deze verandert niet. Na de periode van 10 jaar heeft de locatie dus gewoon weer de recreatieve bestemming die het nu ook heeft.
U kunt geen bezwaar meer indienen tegen de komst van het asielzoekerscentrum. U kunt wel bezwaar indienen tegen besluiten die nog genomen moeten worden.
Rond half oktober wordt er door het COA een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan aangevraagd. Hierbij zijn waarschijnlijk ook nog andere vergunningen nodig. Tegen de besluiten op deze vergunningaanvragen kan bezwaar aangetekend worden.
Wanneer de ontheffing en andere vergunningen worden aangevraagd melden we dat in de nieuwsbrief.
Op de opvanglocatie is plek voor 250 bedden. Hoeveel plekken ook echt gebruikt gaan worden, weten wij nog niet.
Een verdeling over de hele gemeente is niet handig. Een asielzoekerscentrum met 250 bedden is voor het COA een complete locatie. Dat betekent dat er 24 uur per dag beveiliging aanwezig is, er een huisarts beschikbaar is en het COA zorgt voor begeleiding en activiteiten voor de bewoners.
Het wordt een regulier asielzoekerscentrum. Dit betekent dat het geen aanmeldcentrum of uitzetlocatie wordt. Ook komen er geen alleenstaande minderjarige vluchtingen (AMV’ers), daar is deze locatie niet geschikt voor.
Of er gezinnen of alleenstaanden komen weten wij op dit moment niet. Dit hangt af van de instroom op dat moment. Wij vinden het park erg geschikt voor de opvang van gezinnen. Dit nemen we ook mee in onze gesprekken met het COA.
Vanaf 1 oktober 2023 past het COA het park aan. Het doel is om vanaf 1 januari 2024 de eerste asielzoekers te ontvangen.
Vragen over de dagelijkse gang van zaken in een asielzoekerscentrum
Het COA zorgt voor daginvulling van de asielzoekers. Meer informatie over de activiteiten bij het asielzoekerscentrum vindt u op de website van het COA.
Kinderen van asielzoekers gaan niet naar regulier onderwijs omdat zij nog geen Nederlands praten. Daarom gaan kinderen uit onze gemeente naar het Palet in Almelo. Deze school heeft een tweede locatie in Rijssen en we verwachten dat de kinderen daar naartoe kunnen. Hier krijgen de kinderen les en leren zij Nederlands.
Overige vragen
De val van het kabinet verandert niks aan de instroom van asielzoekers, ook de rijkstaak verandert niet.
We moeten als gemeente asielzoekers opvangen. Er is gekozen voor 250 bedden omdat het daarmee als volwaardig asielzoekerscentrum wordt gezien door het COA. Dat houdt in dat het COA regelt dat er 24 uur per dag beveiliging aanwezig is, er een huisarts beschikbaar is en zorgt voor begeleiding en activiteiten voor de bewoners.
Voor het Enckoterrein in Holten hebben we een bestemmingsplan waar we voor iedereen ruimte bieden. Het gaat hier om ruim 150 woningen. Zo komen er voor jongeren en starters betaalbare huur- en koopwoningen, voor gezinnen gezinswoningen en voor ouderen appartementen.
Voor Opbroek-Oost in Rijssen hebben wij een plan goedgekeurd voor het bouwen van 600 nieuwe woningen. De wijk gaat bestaan uit veel verschillende woningen. Zo worden er sociale huur en sociale koopwoningen gebouwd. Maar is er ook ruimte voor vrijstaande woningen en zorgappartementen. Wilt u meer weten over Opbroek-Oost? Kijk dan op deze pagina. Hier vindt u alle updates over het project.
Dit is een veelgestelde vraag waar we op dit moment geen antwoord op kunnen geven. In het huidige beleid staat dat dit niet kan.
Er loopt op dit moment een onderzoek naar planschade en waardevermindering. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn, zullen we dat plaatsen op deze pagina.